Vjernici iz Sandžaka otputovali na Umru

U Mekku i Medinu jutros je iz Novog Pazara otputovalo oko 70 vjernika koji će obaviti Umru, malo hodočašće. Umra ili mali hadž je obred hodočašća Svetog hrama u Mekki.Govoreći o značaju Umre, organizator putovanja mr. Muhamed Demirović, rekao jeda Umra omogućava vjerniku da doživi ljepotu hodočašća bilo kada u toku godine, kao pripremu za dolazeći Hadž.
Vjernici će u biti smjesteni u visoko kategorizovanim hotelima u blizini svetih mjesta. Organizacija će i ovog puta biti na vrhunskom nivou, istakao je Demirović.„Hadž i umru radi Allaha izvršavajte“(El-Bekare, 196.)
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Od umre do umre Allah, dž.š., briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim Dženneta.“ (Muttefekun alejhi).
Od Ibn Abbasa, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obavio četiri umre u svome životu, i to: “Umretu-l-Hudejbije”, “Umretu-l-Kada”, “Umretu-dž-Dža’rane”, i umra zajedno sa Oproštajnim hadžom.
Obavljanje umre je sunnet i veliki sevab. Umra se može obaviti tokom cijele godine, osim u sljedećim terminima: na dan Arefata, na dan Bajrama i u tri dana predviđena za bacanje kamenčića na Mini.
Umru je najbolje obaviti u ramazanu, zbog nagrade koja je u visini hadža nafile. Ibn Abbas, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednoj ensarijski rekao: “Kada nastupi ramazan, ti obavi umru, jer umra obavljena u ramazanu ravna je hadžu (po vrijednosti).“

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO