Naslovna Vijesti Svijet Više od 45.000 poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji, novi potres...

Više od 45.000 poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji, novi potres jačine 4,5 stepena

vise-od-45.000-poginulih-u-zemljotresu-u-turskoj-i-siriji,-novi-potres-jacine-4,5-stepena

Tursku i Siriju su prošlog ponedeljka pogodila dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,8 stepeni po Rihteru. Nakon 13 dana od nesreće neki spasioci se polako vraćaju u svoje države. Juče se u Srbiju vratila i naša ekipa zajedno sa psom Zigijem koji je pomagao na terenu. Uprkos pesmističkim prognozama, spasioci koji i dalje tragaju za ljudima među ruševinama uspevaju da pronađu preživele.

17.59 Novi zemljotres u Turskoj
Zemljotres jačine 4,5 stepeni po Rihteru pogodio je istok Turske, naveo je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Kako je EMSC naveo na svom sajtu pozivajući se na podatke turske Uprave za vanredne situacije i zemljotrese AFAD, potres je registrovan na dubini od 5 kilometara, 25 kilometara severno-severnozapadno od Adijamana.

14.55 U Turskoj više od 40.000 žrtava
Broj poginulih u razornom zemljotresu u Turskoj, koji se dogodio 6. februara, popeo se u odnosu na prethodni izveštaj za 970 ljudi, pa je tako potvrđena smrt 40.642 ljudi, prenela je Anadolija. U prethodnom izveštaju od juče, koji je objavio ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu, potvrđena je smrt 39.672 osobe, dok je u susednoj Siriji nastradalo više od 5.800 ljudi, naveo je Rojters.

12.40 Bizli:Lokalne vlasti na severozapadu Sirije ne daju pristup Agenciji za hranu UN
Lokalne vlasti na severozapadu Sirije ne daju potreban pristup Agenciji UN za hranu, izjavio je danas direktor Svetskog programa za hranu (WFP) Dejvid Bizli upozoravajući da je toj agenciji ostalo novca samo za oko 60 dana za program reagovanja na zemljotres.

“Sirijska i turska vlada zaista sarađuju i daju nam pristup koji nam je potreban da pređemo granicu, ali problem na koji nailazimo su prekogranične operacije na severozapadu Sirije gde nam tamošnje vlasti ne daju pristup koji nam je potreban”, rekao je Bizli za Rojters na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.

11.42 Erdogan poželeo oporavak devojci koja je izvučena iz ruševina posle 248 sati
U telefonskom razgovoru, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poželeo je brz oporavak Alejni Olmez, devojci koja je živa izvučena iz ruševina srušene zgrade 248 sati nakon što je jak zemljotres pogodio jug Turske.

Spasioci su u četvrtak pronašli Olmezovu (17) živu ispod ruševina u okrugu Dulkadiroglu u provinciji Kahramanmaraš, javila je turska državna televizija TRT. Ona je zatim prebačena u bolnicu u prestonici Ankari. Izražavajući svoju sreću zbog Alejninog dobrog zdravlja, Erdogan je rekao da će je posetiti čim stigne u Ankaru, saopštila je Direkcija za komunikacije.

10.15 Tri osobe, među njima i dete, izvučeni živi iz ruševina u Turskoj posle 296 sati
Tri osobe, uključujući i dete, izvučeni su živi iz ruševina zgrade Antakija na jugu Turske, 296 sati nakon razornog zemljotresa, prenela je danas Anadolija.

Televizijski snimci prikazali su tri osobe koje medicinski timovi prebacuju u bolnicu, navodi Rojters.

10.00 Turska: Ispod ruševina pronađena torba sa dva miliona dolara
Vatrogasna služba pronašla je torbu sa dva skoro dva miliona dolara ispod ruševina jedne od kuća u Turskoj, u pokrajni Gazijantep, i predala je policiji, javila je Anadolija. Ukoliko vlasnici novca ne budu pronađeni, novac će biti prebačen u državni trezor.

“Naši ljudi, pre svega, idu da spašavaju živote, a onda vade i stvari ljudi koje je zadesila nesreća. Novac je predat policiji i ovo nije prvi put da se tako nešto desi”, rekao je šef vatrogasne brigade Gazijantep Čafer Jilmaz za Anadoliju.

09.19 Kristijan Atsu pronađen mrtav
Nekadašnji fudbaler Čelsija i Njukasla Kristijan Atsu, koji je igrao za turski Hataj, definitivno je nastradao u zemljotresu, objavio je njegov menadžer Murat Uzunmehmet. Kako je Uzunmehet naveo na Tviteru njegovo telo pronađeno je ispod ruševina, 12 dana nakon zemljotresa.

 

Izvor: euronews

The post Više od 45.000 poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji, novi potres jačine 4,5 stepena appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

Exit mobile version