Naslovna Vijesti Svijet Više od 400.000 Sirijaca iz Turske se vratilo kući

Više od 400.000 Sirijaca iz Turske se vratilo kući

Turska je trenutno domaćin za 3,58 miliona Sirijaca, dok se više od 400.000 njih vratilo u svoju zemlju, govore službeni podaci Ministarstva unutrašnjih poslova objavljeni u utorak.

Iako se u Turskoj još uvijek nalazi više sirijskih izbjeglica nego u bilo kojoj drugoj državi u svijetu, prema podacima, njene prekogranične antiterorističke operacije na sjeveru Sirije od 2016. godine također su omogućile stotinama hiljada Sirijaca da se iz Turske vrate u domovinu.

Ismail Catakli, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Turske predstavio je i najnovije brojeve vezane za antiterorističke operacije u cijeloj zemlji tokom aprila.

“Izvršene su 8.163 operacije u ruralnim područjima, uključujući tri velike operacije i 27 srednjih, a u aprilu je u gradovima izvedeno 252 operacije“, kazao je Catakli.

Naglašavajući da teroristička organizacija YPG/PKK-a bilježi najmanji broj regrutovanih ikada, rekao je da su od početka godine uspjeli privući samo 13 novih članova.

Posljednjih godina Turska je postigla uspjeh u operacijama protiv YPG/PKK-a, uvjeravajući njihove članove da se predaju, čime je osakaćena sposobnost terorističke organizacije da nadoknadi prorjeđivanje svojih redova.

Catakli je također rekao da je u aprilu tokom antiterorističkih operacija neutralisano 37 terorista.

U svojoj terorističkoj kampanji protiv Turske, koja traje duže od 30 godina, PKK-a, koju Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom, odgovorna je za smrt 40.000 ljudi, uključujući žene i djecu. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

Anadolija

A. Ni.

Exit mobile version