VIŠE O OBOLJELOJ SJENIČANKI I NJENOM KONTAKTU SA NOVOPAZARCEM!

Nakon pojave prvog slučaja korona virusa u Sandžaku, tj. Sjenici, zbog velike zabrinutosti javnosti stupili smo u kontakt sa direktorom Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, dr Šefadilom Spahićem, koji je za naš portal dao sljedeću izjavu:

Juče je počela sa radom ambulanta za temperature i u toku jučerašnjeg dana imala je 8 pacijenata, u prvoj 6 i u drugoj dva. Od tih 8 pacijenata samo jedan je bio sa povišenom temperaturom a nije bilo suspektnih oboljelih od korona virusa.

U toku današnjeg dana do 10h sati pregledana su tri pacijenta. Nijedan od njih nije imao povišenu temperaturu. U toku 24h stavljena su pod nadzor još 32 lica, riječ je o vozačima, i to je taj međudržavni tranzit. Ukupno imamo u izolaciji 532 osobe iz Novog Pazara. Dojavom od strane Zavoda za javno zdravlja Užice na teritoriji Sjenice registrovana je jedna korona pozitivna osoba.

Riječ je o ženskoj osobi E.P., tridesetogodišnjakinji. Bolest je počela 20., 21. je izvršila snimanje pluća, u Domu zdravlja Sjenica, gdje je prebačena 22. u Užice, na intenzivnu negu infektivnog odjeljenja, a odatle zbog pogoršanja stanja 23. prebačena u Beograd, gdje se trenutno malazi na liječenju. Anamnestički živi sa ocem i majkom, a provjerom podataka otac i majka su boravili u Njemačkoj u vratili se 14.1. Ono što je bitno za nas je muška osoba 1987. rođena, A.I., s obzirom na to da je bila u kontaktu sa oboljelom E.P. U toku današnjeg dana izvršiće se uzorkovanje brisa grla i nosa.

Novi Pazar: Epidemiološka situacija nestabilna, spremno preko 100 kreveta

Materijal će biti poslat referentnoj laboratoriji Torlak, a data osoba se do daljnjeg nalazi u strogoj kućnoj izolaciji. Svako kršenje kućne izolacije povlači za sobom 8 godina zatvora.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO