VIDEO // TURSKA VOJNA SILA UŠLA U SIRIJU! Erdogan: Akcija u Siriji protiv ID i kurdskih ekstremista

Turski tenkovi ušli su danas u Siriju u okviru vojne operacije oslobađanja pograničnog grada koji drži Islamska država, javila je turska državna agencija Anadolija.Iz Turske su u operaciji oslobađanja Džarablusa ušli i sirijski pobunjenici, saopštila je Opservatorija za ljudska prava, sirijska opoziciona organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji. 

Anadolija, koja se pozvala na neimenovane izvore, nije navela koliko je tenkova ušlo u Siriju. Privatna televizija NTV je navela da je najmanje 20 tenkova ušlo u Siriju i da je bilo sukoba na granici.
Opservatorija nije navela koliko je pobunjenika ušlo u Siriju, mada je juče saopštila da oko 500 pobunjenika u Turskoj čeka da uđe u Siriju. Turski mediji navode da se pobunjenici spremaju da uđu u sirijsko selo koje vodi ka Džarablusu.
Turske i koalicione snage na čelu sa SAD danas su pokrenule operaciju čišćenja sirijsko-turske granice od ekstremista Islamske države, saopštila je turska vlada.
Akcija je počela u 4.00, po lokalnom vremenu, uz intenzivno granatiranje i vazdušne napade na uporišta Islamske države u Džarablusu.
Turske vlasti su juče saopštile da će obezbediti “svaku vrstu” pomoći i podrške da se Sirija oslobodi džihadista iz Islamske države, uključujući i moguću ofanzivu na Džarablus. 
 
Erdogan: Akcija u Siriji protiv ID i kurdskih ekstremista
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da današanja turska vojna operacije u Siriji ima za cilj otklanjanje pretnji od Islamske države, ali i od kurdskih ekstremista.
Erdogan je rekao da je operacija pokrenuta kao odgovor na niz napada u Turskoj, među kojima je i samoubilački bomaški napad na svadbi, sa 54 žrtve.
On je rekao da niko ne treba da smatra da je “sirijsko pitanje nezavisno od turskih unutrašnjih pitanja”.
“Nećete uspeti. Nećete podeliti našu naciju, nećete spustiti našu zastavu, nećete pocepati našu domovinu, nećete oboriti našu državu”, rekao je Erdogan.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO