VIDEO // STRUKA UPOZORAVA! Hamidović: Rekonstrukcija iz neznanja može dovesti do obrušavanja celog objekta

Novi Pazar – Gostujući u emisiji Odgovor, glavni gradski urbanista Elvir Hamidović, istoričar Esad Rahić i profesor Mensur Zukorlić saglasni su da je rekonstrukcija i revitalizacija Arap džamije bila nužna. Oni se boje da će objekat čija rekonstrukcija teče bez stručnog nadzora izgubiti svoju autentičnost, te da korišćenjem modernih materijala, čeličnih i betonskih ploča i konstrukcija može doći i do urušavanja zidova.

“Svaka rekonstrukcija iz neznanja može dovesti do toga da se obruši ceo objekat. Zidovi su debljine 12 cm, to je debljina jednog pregradnog zida, nikako ti zidovi ne mogu biti noseća konstrukcija, odnosno nosioci krovne konstrukcije. Kako izvođači radova planiraju da odrade krovnu konstrukciju ja zaista ne znam. Dolaskom stručnjaka, koji se bave poslovima rekonstrukcije i revitalizacije verovatno bi se našao način i zidovi ojačali utegama. Trenutno su zidovi i nakrivljeni i napukli. Zamislite da ih takve opteretimo masivnom armiranom betonskom pločom, zidovi će se “ražabiti” popustiće pod tim teretom i ne daj Bože urušiti se ceo objekat”, rekao je glavni gradski urbanista Elvir Hamidović.

“U ovoj obnovi i rekonstrukciji Arap džamije trebaju učestvovati ljudi iz struke, institucije i Grada kako bi se izbeglo uništavanje orginalnog izgleda objekta”, smatra profesor Mensur Zukorlić.

“Mi smo svi na istom frontu. Obnova se mora vršiti po stručnoj projektno-tehničkoj dokumentaciji. Poslove na Arap džamiji moraju obavljati stručnjaci sa licencama i kvalifikacijama. Taj posao ne mogu raditi majstori koji su radili u privatnim firmama i gradilištima. Arap džamija je Novi Pazar, Novi Pazar su Bošnjaci i njihove komšije Srbi. Ugrožavanjem Arap džamije ugroženi su svi oni koji žive na ovim prostorima”, rekao je predsjednik Društva historičara Sandžaka.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO