Od posljedica zaraze koronavirusom u 88. godini preminuo je počasni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj Kemal Baysak.

Baysak je preminuo sinoć u bolnici u Izmiru, a poruke sućuti uputili su ili na društvenim mrežama objavili brojni privrednici, političari i predstavnici nevladinih organizacija iz Turske i šire.

Bivši načelnik turske općine Karsiyaka Baysak je bio ugledni biznismen iz Izmira koji je tri decenije bio član Privredne komore Egejske regije (EBSO).

Baysak je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Ljubinja. Bio je osnivač i počasni predsjednik Federacije udruženja kulture Turske i BiH.

Njegova je porodica u Tursku emigrirala odmah nakon Berlinskog kongresa 1878. godine. Baysak je četvrta generacije porodice Grebo, a premda nikad nije živio u Bosni i Hercegovini, dobro govori bosanski jezik.

Baysak je često posjećivao BiH i bio pokretač brojnih projekata i inicijativa pomoći zemlji njegovog porijekla. U BiH je dovodio brojne investitore i predstavnike privrednih udruženja iz Turske i šire, a počasni je građanin Sarajeva, Bihaća i Goražda.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je telegram saučešća porodici počasnog generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Kemala Baysaka.

– Sa tugom sam primio informaciju o smrti gospodina Baysaka. Njegovoj porodici upućujem iskreno saučešće. Gospodin Baysak je, kroz svoju privrednu i političku karijeru, ostavio neizbrisiv trag, dajući doprinos jačanju veza između Turske i Bosne i Hercegovine – naveo je Džaferović.

Naročito je, dodao je Džaferović, zapažen njegov humanitarni rad kroz koji je osigurao veliku pomoć i podršku ljudima u Bosni i Hercegovini, u ratnom i poslijeratnom periodu.

– Gospodin Baysak je nosio Bosnu i Hercegovinu u srcu i to ćemo zauvijek pamtiti – istaknuo je Džaferović u telegramu saučešća.