Video: Muftija dobio batine!

Tokom direktnog emitovanja programa na egipatskoj televiziji došlo je do tuče između egipatskog advokata i australijskog muftije nakon žestoke rasprave.

Tuča je izbila tokom rasprave o hidžabu, jer je imam iz Sidneja, Mustafa Rašid, kazao da hidžab više vidi kao kulturnu tradiciju, nego vjersku obavezu.

Egipatski advokat Nabih el-Vahš se žestoko suprotstavio ovom stavu, nakon čega je došlo do međusobnih uvreda njih dvojice. Usred rasprave Vahš je skinuo jednu cipelu i počeo tući imama.
Članovi produkcijskog tima su usred programa utrčali u studio pokušavajući da prekinu tuču, nakon čega je Rašid brzo pokupio svoje stvari i napustio studio.
“To je bila tuča usred studija”, kazao je voditelj Muhammed el-Gejti obraćajući se kasnije gledaocima puštajući ponovo snimak tuče i ispričavajući se zbog ponašanja svojih gostiju.

“Nikada nisam očekivao da bi se nešto ovako moglo dogoditi tokom direktnog emitovanja programa”.

El-Gejti je kazao da je jedan član produkcijskog tima povrijeđen tokom tuče, te da je prozorsko staklo slomljeno.

Na svom Facebook profilu Vahš je optužio Rašida je da 2011. godine prešao na kršćanstvo.

Rašid, koji je stekao doktorat na el-Azharu iz islamskih nauka, je poznat po svojim kontroverznim stavovima o islamu.
Autor knjige pod naslovom “Ja sam sekularista’, Rašid je napustio 2013. godine Egipat i odselio se u Australiju nakon što je izazvao kontroverze zbog fetve u kojoj je naveo da je namaz iza Muhammeda Mursija ‘ništavan’ jer je Mursi optužen za nasilne zločine.

On je također kazao da Kur’an zabranjuje pijanstvo, ali ne i pijenje alkohola iako je to strogo zabranjeno u islamu.
Izvor: IslamBosna.ba

Video: Youtube

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO