VIDEO // Ljajić: Divlja gradnja na gradskom trgu, spomenik besčašću

1231

Novi Pazar – „Divlja gradnja na gradskom trgu spomenik je beščašća, šablon kako ne treba raditi, a i poruka šta bi nas čekalo kada bi Muamer Zukorlić došao na vlast“, rekao je potpredsednik Vlade Rasim Ljajić za Radio televiziju Novi Pazar. On je, govoreći o bespravnoj građevini u centru podsetio da je i sam premijer Aleksandar Vučić rekao da zakon treba da važi za sve podjednako.

Bespravna gradnja na gradskom je nastavljena. Trenutno se gradi sprat nad jedni mod restorana, a prokopan je i trotoar. Građevisnka inspekcija u više navrata je reagovala te podnosila prijave i za najnovije nelegalne radove na gradskom trgu. Rukovodilac za inspekcijske poslove Mensur Bulić kaže da inspekciji treba pomoć policije i pravosudnih organa.
“Građevinska inspekcija je u skaldu sa svojim ovlašćenjima preuzela sve merei izdala određene naloge. Vidimo da se izgradnja i ove godine nastavlja i podneta je krivična prijava za nastavak radova. Tu više ne postoji nijedna inspekcijska radnja, koja bi se mogla preduzeti već izvršni postupak, odnosno uklanjanje objekta . Za taj postupak potrebno obezbediti policijsku asistenciju. Svaki nastavak izgradnje komplikuje tu proceduru i povećava obim posla”, rekao je Bulić.
Da je inpekcija učinila sve potvrdio je gostujući na našoj televiziji i ministar Rasim Ljajić. No, kako kaže bez pomoći drugih institucija ne može se ovaj problem rešiti.
“Oni su sami pokušali da lažu da su podnosili zahtev, da imaju dozvolu na kraju su rekli da imaju dozvolu iz ne znam kog veka i da ih to ne zanima.Radi se o čistoj hajdučiji. Nema tu nikakve dileme. Što se pravne strane tiče I što se moralne strane tiče, to je svakome jasno o čemu se ovde radi. Neko je koristio versku, sad koristi političku funkciju za ličnu korist, nema to veze sa islamskom zajednicom, da ima veze, opština bi dala neki plac da se ono ruglo skloni i da se pravi ako treba fakultet , tu smo da pomognemo, jer ono je ruglo”, rekao je Ljajić.

Govoreći o ovom višegodišnjem problemu Ljjaić je dodao da nelegalna građevina na gradskom trgu predstavlja ruglo, te kao takva narušava izgled najužeg gradskog jezgra.“To će biti jedan spomenik beščašća, mustra kako ne treba raditi i drugo pokazivaćemo narodu šta bi ih čekalo kada bi takav čovek došao na vlast u Novom Pazaru. Mislim da bi takvi objekti nicali kao pečurke, da bi se ljudima privatna imovina oduzimala pod izgovorom da je vakufska. Ljudi treba apsolutno da znaju sa kim imaju posla. Nije nikome bio interes da bilo šta ruši niti da se sa bilo kim svađa, imamo mi daleko preča posla, ali ono je relno ruglo, sramota i ostaće zabeleženo u istoriji ovog grada po nečemu što nije ni časno, ni dobro, ni moralno, a ni islamski. Mi nemamo interes da stvaramo nestabilnost. Mi smo zadovoljni poslednjim izjava, koje je premijer dao da zakon mora da važi za sve, te da mora da se se poštuje, ja verujem da će doći vreme i za to da će važiti za sve bez obzira o kome se radi”, dodao je Ljajić.
Da se zakon mora poštovati i važiti za sve smatraju i građani Novog Pazara koji negoduju zbog divlje gradnje. Podsećamo da se gradnja na trgu odvija bez potrebne dokumentacije, te da je njome uzurpiran prostor koji je u vlasništvu Grada, Vodoprivrede Srbije, kao i preduzeća LIPA i Uniproma.