Naslovna Featured Istaknuto VIDEO // BUNT PRIJEPOLJACA! Protest prijepoljaca zbog nerešavanja problema deponije!

VIDEO // BUNT PRIJEPOLJACA! Protest prijepoljaca zbog nerešavanja problema deponije!

Prijepolje – Meštani nekoliko prijepoljskih naselja, njih oko 200, blokiralo je danas gradsku nesanitarnu deponiju „Stanjevine“ tražeći od lokalne vlasti da se ona zatvori te da se reši problem sa deponovanjem smeća koji datira u ovoj opštini više od dve decenije. 


Oni tvrde da je deponovanje smeća na ovom prostoru više neodrživo, ne samo zbog prostora, već i zbog ekološke katastrofe koja već godinama ugrožava više hiljada stanovnika, ali i reku Lim niz koju često plutaju gomile komunalnog otpada. 

Od predstavnika lokalne vlasti na skupu se niko nije pojavio, međutim u izjavi medijima predsednik opštine Dragoljub Zindović, podržao je građane u njihovoj nameri da zatvore ovu deponiju.

– Već dvadeset godina mi čekamo rešenje ovog problema, u poslednjih godinu dana odavde se širi nesnosan smrad, dim i kese lete na sve strane. Molim predsednika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića, da nam pomogne da rešimo ovaj, za nas životni problem – u jednom dahu kaže Slavenko Stiković meštanin Zaluga.

Organizatori protesta ističu da se od blokade deponije neće odustati, da skup nije potički motivisan i da je on jedino nužno rešenje kako bi predstavnici vlasti njihove zahteve svatili ozbiljno.

– Ovo je kraj za nesanitarnu deponiju, od protesta nećemo odustati dok se ona ne zatvori. Jednostavno neprijatan mmiris koji dopire do naših kuća ugrožava nam živote -, ističe ispred organizatora protesta Mirza Turković-

On je takođe naglasio da su oni još od septembra slali dopise Opštinskoj upravi u vezi sa ovim problemom ali da se niko nije oglasio niti došao da porazgovara sa meštanima.

Prvi čovek opštine na Limu, Dragoljub Zindović kaže da se radi intenzivno na rešavanju ovog gorućeg problema i da podržava građane u protestu, ali smatra i da je skup ispolitizovan.

– Mi smo odredili lokaciju za gradnju transfer stanice. Konkurisali smo kod Vlade Slovenije i izvesno je da ćemo dobiti od njih značajna sredstva za njegu izgradnju koja bi trebala da krene pre kraja ove godine. Protest građana je potpuno opravdan i ja ih podršavam u tome, smatram da će nas on dodatno ubrzati da rešimo ovaj problem – ističe predsednik opštine Dragoljub Zinodvić.

Inače već mesecima smrad kese, dim i psi lutalice se skupljaju na ovoj nedozvoljenoj deponiji, a tok reke Lim se odvraća na imanja meštana.

Ppmedia

Exit mobile version