VIDEO – BOSANKA HIT NA IZBORIMA U BERLINU! Maja Lasić dobila preko 30% glasova!

Maja Lasić, članica njemačkog SDP-a, osvojila je najviše glasova na njemačkim pokrajinskim izborima za berlinski parlament. Ova rođena Mostarka svojom inteligencijom, šarmom i idejama sama je osvojila 31% glasova.

Za TV1 kaže, građani BiH ukoliko nisu zadovoljni političarima koje ih vode, trebaju da izaberu nešto drugo. SDP u Berlinu tradicionalno pobjeđuje, no ova stranka, ali i stranka demohrišćani Angele Merkel ove godine su zabilježili katastrofalne rezultate. Desničarska alternativa za Njemačku, s druge strane zabilježila je rast. Ovaj trend na rezultat Maje Lasić nije uticao. Trećina njenih birača nisu SDP-ovci.

“Imamo dva glasa kada se bira pokrajina, sa jednom se bira osoba, sa drugom se bira partija i kod mojih rezultata je specifično veliki broj ljudi koji nisu oduševljeni socijaldemokratima i sa svojim drugim glasom su birali drugu partiju su meni dali povjerenje“, kaže Maja Lasić, SDP-ova parlamentarka.

Put od Titove pionirke do berlinskog parlamenta nije bio lagan. Maja je Mostar napustila tokom rata. Njen otac profesor Mile Lasić bio je diplomata u Bonu gdje je otišla na ljetovanje, i ostala do sada. Sada živi u Weddingu, gdje živi i 4.000 stanovnika bivše Jugoslavije. Svoju kampanju je vodila je pod motom “Jedan za sve. Wedding za sve”.

“Naravno da je tu određena bliskost, i da je tu radovanje, i na lokalnoj razini i da je napokon neko naš u politici, ali da se mora ključno reći da naša dijaspora nije dovoljno politizirana u sektoru koji je za njih ključan. Ako se neko iz komjunitija bavi politikom, bavi se politikom na Balkanu koji je napustio prije preko 20 godina, a ne bavi se politikom koja ima ključan efekat na njihov život“, dodaje Lasić.

Maja Lasić je doktor biohemije. Shvatila je da želi promjene u obrazovnom sistemu. Prije šest godina pridružila se njemačkoj partiji SPD.

“Kod svake demokratske strukture, nevezano da li je to Njemačka ili je Balkan birači nose isto veliku dgovornost, ako decenijama niste zadovoljni sa biračkim partijama koje vas reprezentiraju razmislite malo i birajte nekoga drugoga“, zaključuje Lasić.

U BiH kaže, nema namjeru da se vraća. Onima koji tek odlaze u Njemačku nije lako. Oni koji ipak odluče, najbitnije im je da nađu posao.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO