Naslovna Featured Istaknuto VIDEO // Biševac i Borovčanin: Dolaze bolji dani za novopazarski boks! Evo...

VIDEO // Biševac i Borovčanin: Dolaze bolji dani za novopazarski boks! Evo šta je plan

Novi Pazar – Predsednik Bokserskog saveza Srbije (BSS) Nenad Borovčanin rekao je danas u Novom Pazaru da taj sport polako izlazi iz nokdauna i da će bivši bokseri, koji su naučeni da budu borci, pomoći da se vrati na staze stare slave.

“Obično sportski funcioneri moljakaju gradonačelnike i predsednike opština da malo više brinu o sportu, a ja sam u Pazar stigao na poziv gradonačelnika Nihata Biševca da bi videli šta možemo da napravimo zajedno. Prioriteti su omasovljenje, podmlađivanje i edukacija stručnog kadra”, rekao je Borovčanin na prijemu kod gradonačelnika Novog Pazara.

On je izrazio želju da se novopazarski klubovi ujedine i da u drugom delu naredne godine taj grad ima svog predstavnika u budućoj Bokserskoj ligi Srbije.

“Sve to je neophodno, ako hoćemo da imamo ponovo velika imena. Ako se ovde do kraja naredne godine uradi i trening sala, Pazar moze da postane ozbiljan regionalni centar”, naveo je Borovčanin.

Ovaj bivši profesionalni WBO prvak sveta u kruzer kategoriji procenio je da su potrebne dve do tri godine da bokseri iz Srbije dođu nadomak najvećih svetskih takmičenja, a da je cilj najmanje jedna medalja na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

“Pred nama nije jednogodišnji, već višegodišnji rad. Treba najpre da naučimo decu da stanu u gard i pravilno izvode udarce, da u salama stvaramo ljude. Taj pedagoški rad je posebno važan. Tek posle ide reprezentacija, koja će naredne godine imati najmanje 100 dana priprema. To je kao u vreme zlatne generacije Bruna Hrastinskog”, kazao je Borovčanin.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac konstatovao je da je boks na veoma niskim granama i da se klubovi u Novim Pazaru i Srbiji bore za “goli život”.

“Potrebno je da se okrene nova stranica, pa me je obradovao nedavni izbor Borovčanina za prvog čoveka saveza. Dolazi iz sporta i poznaje problematiku. Planovi BSS uklapaju s našom politikom o razvoju sporta, a pogotovo boksa. Posle razgovora i koraka koje smo prevideli, mislim da će ovaj sport u Pazaru i Srbiji imati svetlu budućnost”, rekao je Biševac.

Biševac, koji je imao uspešnu boksersku karijeru, ocenio je da će za vrhunske rezulate biti potrebno da se kvalitetano radi tokom naredne tri ili četiri godine.

“Pazar je bio bokserski centar, imao prvoligaša u SFRJ, šampione i profi šampione. Treba da obezbedimo infrastrukturu, u planu je sportska sala s ringom. Tu bi imali normalne uslove za trening, jer bez ringa nema boksa. Treba da školujemo naš kadar i rezultati će doći. Ovde je interesovanje za borilačke sportove veliko, a ljudi poznaju boks”, naveo je Biševac.

Exit mobile version