Naslovna Featured Istaknuto Veselinović: Šovinizam sa tribina može biti uvod u nove sukobe na našim...

Veselinović: Šovinizam sa tribina može biti uvod u nove sukobe na našim prostorima

veselinovic:-sovinizam-sa-tribina-moze-biti-uvod-u-nove-sukobe-na-nasim-prostorima

NOVI PAZAR/BEOGRAD – Predsednik Pokreta za preokret (PzP) Janko Veselinović izjavio je danas da najnovije nacionalističke uvrede sa tribina u Beogradu na rukometnoj utakmici Crvene zvezde i Novog Pazara mogu biti uvod u nove sukobe na našim prostorima.

Veselinović je u pisanoj izjavi upozorio da to nije prvi takav događaj već je opasna praksa, koja raspiruje mržnju između Srba i Bošnjaka.

„Odsustvo reakcije policije tokom utakmice govori da su navijači u sprezi sa režimom i da je režimu u interesu podgrevanje nacionalizma, da bi se skrenula pažnja sa sve težeg života u Srbiji, prećenog enormnim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica. Ukoliko se ovo divljanje navijača nastavi pitanje je samo dana kada će se sukobi preneti na ulicu, što može da nas vrati u 90-te godine. Na žalost isti su protagonisti, jer na čelu države imamo čoveka koji je zagovarao ubistvo 100 muslimana za jednog Srbina. Na drugoj strani uvek ima dovoljno ekstremista“, rekao je Veselinović.

On je rekao da je „siguran da su službe bezbednosti znale za pripremu tog dogadjaja, ali da vlast nije učinila ništa da to spreči“.

„Ekstremizam u Beogradu pothranjuje ekstremizam u Novom Pazaru i obrnuto jer se i sa tribina u tom gradu čuju šovinističke i nacionalističke poruke. Relativno dobri odnosi izmedju Srba i Bošnjaka u Srbiji su sve više ugroženi. Svima je jasno da dešavanja u Srbiji ne mogu biti izolovana i da se ona mogu brzo proširiti na Bosnu i Hercegovinu i šire. Šovinistički indoktrinisane i državnim novcem potpomognute huliganske skupine mogu da dovedu do ozbiljnih sukoba“, kazao je Veselinović.

Veselinović je dodao da „opasno igranje vatrom u Beogradu i u Novom Pazaru može da spreči samo smena ove vlasti, koja je izvor svakog zla na ovim prostorima već punih 30 godina“.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version