Vernici uznemirini zbog oštećenih nadgrobnih spomenika na novopazarskom pravoslavnom groblju Šestovo

Na pravoslavnom groblju Šestovo u Novom Pazaru, vernici su tokom jutarnjih časova primetili da je nekoliko nadgrobnih spomenika oštećeno i o tome su odmah obavestili policiju koja je izašla na teren i obavila uviđaj. Oštećeno je sedam spomenika i to uglavnom starih.  Ko su počinioci ovog dela još uvek se ne zna ali policija radi na rasvetljavanju slučaja.

“Meni je negde u kasnim popodnevnim satima javio stric da su oštećena spomen obeležja mojih pradede, prababe i dede. Sa ocem sam odmah otišao do groblja i zatekli smo stravičnu sliku. Jedna nadgrobna ploča bila je skroz obaljena i polomljena a druga na pola iščupana i vidi se da je  neko nogom pokušao da skroz obali spomenik jer su vidljivi blatnjavi tragovi obuće na krstu”, kaže za RTV Novi Pazar jedan od vernika. Istakao je da veruje policiji i da će slučaj biti brzo rešen a počinioci nađeni i adekvatno kažnjeni. Njegov otac, koji je ušao u osmu deceniju života, nije imao snage da bilo šta kaže, samo je ćutao i plakao.

Inače, ni na muslimanskim, a ni pravoslavnim grobljima u Novom Pazaru, nadgrobni spomenici uglavnom nisu na meti vandala. Jedan od poslednjih skandala ovog tipa desio se pre 6 godina i to na Gazilaru, jednom od muslimanskih grobalja. Tada je oštećeno 34 spomenika a oštetila su ih dva stanovnika  Tutina koji su, brzom reakcijom policije otkriveni i kažnjeni za počinjeno delo.

Obnavljanje oštećenih spomen obeležja tada je pomogla gradska uprava.

B.Veljović

 

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO