Ministar prosvete Srđan Verbić kaže da je, kao i sindikati, nezadovoljan predlogom zakona o platama u javnom sektoru i da je stava da se mora tražiti drugo rešenje.

“I mi u Ministarstvu i sindikati jesmo za zakon o platama, ali mislimo da predloženi zakon nije rešenje i da moramo da tražimo drugo, jer nastavnici žele da vide u njemu kolika im je plata. Ako to nije urađeno onda to nije dobar alat. Na osnovnu predloga koji imamo oni ne znaju kolika će biti njihova plata i smatram da to nije dovoljno dobro rešenje”, rekao je Verbić za TV Pink.

Zakon o platama, prema njegovim rečima, mora da sadrži i kao dodatak kataloge zanimanja, sa koeficijentima plata.

“U ovom predlogu imamo zakon na koji bi trebalo da se nakače posebni zakoni po sektorima koji bi trebalo da definišu plate. Sindikati nisu zadovoljni tim rešenjem. Ovo neće rešiti situaciju skoro i nezadovoljan sam kao i predstavnici sindikata”, rekao je Verbić.

Upitan da li podržava predloge da nastavnici dobiju status službenih lica, Verbić je rekao da nije sasvim jasno šta to znači, ali da je u svakom slučaju potrebno da imaju veću zaštitu za ono što rade.

Na pitanje gde vidi sebe posle narednih izbora, Verbić je rekao da je manje važno kako će se budući ministar prosvete zvati, već da se obavi posao i donesu zakoni koji treba da se donesu.

izvor: N1