Veliko interesovanje građana za prelazak na solarnu energiju

U Hastech kompaniji danas je održana prezentacija o značaju solarne energije. Prezentaciju je održala ukrajinska firma Abisolar koja proizvodi solarne panele. Prisutni su bili u mogućnosti da čuju i vide zašto je solarna energija bolja i jeftinija za korišćenje od električne energije.

Solarni sistem energije se koristi u svim evropskim zemljama, a poslednjih godina postaje sve popularniji  i kod nas. Tim povodom danas je u Hastech kompaniji održana prezentacija o benefitima ove energije. Ukrajinska firma Abisolar koja proizvodi solarne panele Novopazarcima je predstavila na koji način obnovljiva energija može biti pogodna pogotovo za ljude koji imaju vikendice, ali i preduzeća. “Po mom mišljenju i onome što sam video mogu reći da ste vi sada na početku izgradnje solarne mreže, što je dobro jer vaša zemlja i grad imaju dobre uslove.Izgradnjom solarnog sistema uštedećete električnu energiju koja se previše konzumira u Srbiji, a korišćenje ove vrste energije takođe će omogućiti pojedicima i kompanijama da višak proizvedene energije prodaju. Takođe, postoje i firme koje ne žele da koriste električnu energiju, već izrazito žele da konzumiraju energiju proizvedenu solarnim putem, tako da je ovaj sistem prava stvar za njih”, istakao je regionalni menadžer za Evropu Oleksandar Piskun.

Ova vrsta energije bila je velika nepoznanica građanima, pa su sa pažnjom pratili današnje predavanje, a većina njih već ozbiljno razmišlja o kupovini panela koji će im pomoći i da uštede, ali i smanje potrošnju električne energije u isto vreme.

Direktor Hastech kompanije Dženis Hasanović nada se da će solarni sistem zaživeti u Novom Pazaru i ističe da na ovaj način građani mogu da se obezbede energijom i leti i zimi. On još dodaje da se svetlost najbolje odbija od bele površine (snega) tako da je proizvodnja energije mnogo veće u zimskom periodu nego u letnjem.

Oni koji finansijski nisu u mogućnosti da obezbede solarne panele postoje ugovori sa Erste i Unikredit bankama, koje daju posebne kredite na njih, dodao je Hasanović

Za sada je veliko interesovanje raznih firmi sa teritorija Novog Pazara, Tutina i Sjenice za prelazak na solarnu energiju, a oni koji se i odluče na to dobijaju 25 godina garancije na sve solarne panele.

M. J.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO