VELIKI RESPEKT! Sadik Kan najavio dolazak u Srebrenicu 11. Jula!

Sarajevo – London – Novoizabrani gradonačelnik Londona Sadik Kan (Sadiq Khan), koji je tek stupio na dužnost, izrazio je želju i načelno potvrdio svoj dolazak na obeležavanje 21. godišnjice zločina u Srebrenici, 11. jula, piše sarajevski Dnevni avaz.

Novi gradonačelnik Londona je poreklom Pakistanac, a za sebe kaže da je „musliman, Britanac i Evropljanin“.
Pozivajući se na svoja saznanja Avaz piše da je Kan, koji je zvanično stupio na dužnost juče, već održao nekoliko sastanaka s raznim delegacijama iz EU, kao i predstavnicima Evropskog parlamenta, te da mu je upravo na jednom takvom sastanku preporučno da poseti Srebrenicu.
Glavni imam bošnjačke Islamske zajednice u Londonu Fahrudin Hamidović kazao je za „Avaz“ da je dobra stvar što je Kan pobedio na izborima, s obzirom na to da on, kao član Laburističke stranke, ima bolje i otvorenije stavove prema muslimanima i manjinama.
“Za sve ljude to će biti bolje. Mi muslimani nismo ni do sada imali nekih velikih problema, jer ta stranka je otvorenija prema nama i više pažnje nam pridaje. I mislim da je ovo dobar znak za nas. On se dobro predstavio u kampanji, tako da su ga svi građani birali”, rekao je Hamidović.
On ističe da će izbor Kana pomoći i u smislu da se razbiju pojedini stereotipi prema muslimanskom narodu koji živi u većinski hrišćanskoj zemlji u smislu da se prestane povezivati terorizam s islamom.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO