Ptice su veoma važni stanovnici naših naselja i vrtova. Među ostalim, mnoge od njih uništavaju štetne kukce i time nam pomažu u vrtlarenju. Ptice selice otišle su u toplije krajeve, no ostale su ptice stanarice, kao što su vrapci, golubovi, grlice, sjenice, crvendaći, češljugari, kosovi, djetlići, šojke, palčići, batokljuni, a u blizini voda (bara, jezera, rijeka i mora) obitavaju labudovi, patke i galebovi.

Ptice obično imaju dovoljno hrane i vode, no za duljih razdoblja niskih temperatura i snijega teško pronalaze hranu, što im može ugroziti opstanak. Ipak, možemo im uvelike pomoći. Nije teško uložiti malo novca i truda te kupiti ili sami načiniti kućice za ptice, hranilice i pojilice koje će biti i ukras u vrtu. Pri postavljanju trebamo pripaziti da ne budu nadohvat mačkama.

Najprikladnija hrana za ptice

Za ptice je najzdravija prirodna hrana, koja nije industrijski obrađena i ne sadrži sol, šećer i ostale neprirodne dodatke. Najprikladnija hrana su kukci, razne sjemenke (buča, lan, konoplja, suncokret, kukuruz, riža…), orašasti plodovi (orasi, lješnjaci, kikiriki…), voće (jabuke, kruške, bobičasto i suho voće), ostaci povrća i masnoće (goveđi loj, svinjsko salo, kikiriki maslac).

Želimo li objesiti hranu u mrežice (u obliku kuglica) na grane drveća i grmova, trebamo načiniti smjesu. Jednostavno je oblikujemo od sjemenki pomiješanih s masnoćom i medom. Ako nismo sigurni, možemo kupiti gotove smjese. Hranu je uglavnom najbolje dodavati predvečer, ali i tijekom dana kad primijetimo da je nedostaje, osobito za hladna vremena. Osim toga, ako u blizini nema mačaka, hranu možemo rasuti po klupčici prozora, balkonu, terasi i po tlu.

Korisno je postaviti i pojilice s vodom. Ptice će piti vodu iz njih, a katkada se i okupati. Za temperatura nižih od ništice treba povremeno dodavati toplu vodu koja će otopiti nastali led.

Irena Biličić

Izvor:https://www.sensa.hr