VELIKE RACIJE U NEMAČKOJ! Hapšenja zbog pranja novca

DISELDORF – Nemačka policija sprovela je danas velike racije u 25 gradova u vezi sa sumnjivom mrežom za pranje novca, za koju se tvrdi da je “oprala” milione nezakonito stečene dobiti u inostranstvu.

Policija u Diseldorfu je saopštila da je u racijama, koje su počele u ranim jutarnjim satima, učestvovalo više od 1.000 policajaca i da su sprovedene u saveznim državama Severna Rajna-Vestfalija, Donja Saksonija i Bremen, prenosi agencija AP.

Uhapšeno je 11 ljudi, uključujući 39-godišnjeg Sirijca koji je optužen za članstvo u sirijskoj ekstremističkoj grupi Nusra Front, saopštila je policija.

Racije su deo istrage o takozvanoj “havala” mreži koja se naširoko koristi u muslimanskim zemljama, a u kojoj pojedinci, a ne banke, deluju kao posrednici u transferu novca.

Policija Diseldorfa je saopštila da je novac, koji je “opran” od 2016. godine, došao iz širokog spektra izvora, uključujući kriminalnih aktivnosti poput oružanih pljački i iznuda.

“Prema prvim procenama, obim transakcija u istražnom periodu iznosio je oko 140 miliona evra (162 miliona dolara)”, navodi se u saopstenju policije.

Nemački javni emiter WDR izvestio je da je “oprani” novac uključivao sredstva od trgovine drogom i da je bar deo tog novca poslat u Tursku i Siriju, gde je možda korišćen za finansiranje militantnih grupa.

Policajci su zaplenili dragocenosti kao što su luksuzni automobili, zlato, nakit i skupoceni satovi vredni više od dva miliona evra.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO