Velike mjere osiguranja uoči dolaska Vučića u Sarajevo

Sarajevo – Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas bi trebao stići u Sarajevo gdje će učestvovati na samitu premijera zemalja premijera Zapadnog Balkana. Na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine vladaju velike mjere osiguranja.

“Znam da će me čuvati stotine ljudi iz njihove policije. Nemam nikakav strah i bojazan. Da me puste da šetam slobodno kroz narod siguran sam da mi niko od običnog naroda ne bi ništa dobacio”, naglasio je Vučić uoči dolaska u Sarajevo.

Jučer je održan sastanak ministra sigurnosti BiH sa direktorom Obavještajne agencije, direktorom SIPA-e, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

“Formirali smo Operativno-policijski štab koji će neprekidno funkcionisati sve do kraja Samita koji se održava u Sarajevu. Na sastanku smo analizirali bezbjednosnu situaciju u BiH, posebno u Sarajevu u kontekstu Samita, a dodatno smo cjelokupnu situaciju analizirali u kontekstu dolaska premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića u Sarajevo”, izjavio je Mektić.

On je istakao da je na osnovu analize dogovoreno poduzimanje svih potrebno operativno taktičkih mjera koje će imati za cilj da u potpunosti obezbjede bezbjednost skupa.

“Svi su dobrodošli, a poslao sam poruku premijeru Vučiću. Potrudit ćemo se da u najmanju ruku budemo dobri domaćini i da sve svi osjećaju sigurno”, kazao je Mektić.

Kako je za N1 kazao direktor Mirsad Vilić, Direkcija je uspostavila Operativni štab koji je već počeo sa radom.

“Tim povodom Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je uspostavila Operativni štab u kojem učestvuju predstavnici svih policijskih agencija u BiH, OSA-e, Oružanih snaga BiH i Službe za poslove sa strancima. Štab je počeo s radom dana 13.03.2017. godine, planiranjem mjera i aktivnosti koje će biti realizovane prije i za vrijeme održavanja Samita.

Policijske agencije u BiH ne raspolažu bezbjednosno interesantnim saznanjima koja bi ukazivala na pokušaj ugrožavanja ovog skupa. Takođe putem kanala međunarodne policijske saradnje nisu zaprimljene slične informacije.

“Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je u stalnom kontaktu sa agencijama za provođenje zakona iz zemalja iz kojih dolaze štićene ličnosti, odnosno učesnici Samita”, kazao je za N1 Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

izvor. N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO