Naslovna Featured Istaknuto Večernji list: Sukob Albanaca i Bošnjaka zbog Zukorlića

Večernji list: Sukob Albanaca i Bošnjaka zbog Zukorlića

Sukob između Bošnjaka i Albanaca na Sandžaku tinja već duže, a inteziviran je nakon što je čelnik Bošnjačke demokratske zajednice i zastupnik u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić napao Albance zbog pokušaja stvaranja velike Albanije i svojim istupom stao na stranu Aleksandra Vučića, ocenjuje hrvatski “Večernji list”.

ceo tekst na linku

U analizi pomenutog portala navodi se da bivši muftija Zukorlić time poručuje da su mu Srbi važniji saveznici od Albanaca, koji su im u većini braća po veri – muslimani, kao i da je Albance je najviše zaprepastilo što je Zukorlić, koji je donedavno bio izložen napadima samog Vučića, javno pozivao Bošnjake da glasaju za Vučića.

– Još pre godinu dana napravio sam dogovor da podržim aktuelnu vladu, ali nisam dobio nikakvu funkciju u izvršnoj vlasti. Želim da moje etabliranje u državnom sistemu Srbije bude postepeno. Ne isključujem takvu mogućnost, ali ne verujem da će se to dogoditi tako brzo – kazao je Zukorlić.

“Večernji” ocenjuje da je Zukorlićev žestoki napad na Albance došao nekoliko dana nakon što je predsednik Albanskog nacionalnog veća iz Bujanovca, na jugu Srbije, Jonuz Musliu izjavio da je njegov predsednik Edi Rama, premijer Albanije, a ne Aleksandar Vucic.

Musliu je kazao kako ga ne zanima to što na svim njegovim dokumentima kao i na ulazu u opštinu Bujanovac piše Republika Srbija. Objasnio je da Ramu smatra svojim predsednikom jer je “po Ustavu Albanije Edi Rama čelnik svih Albanaca, ma gde živeli”.

Usput je pozdravio stavove Edija Rame i Hašima Tačija o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova, smatrajući kako se u tom slučaju s njima treba “ujediniti” i Preševska dolina, zaključujući kako “bez Niša nema velike Albanije”.

Jedini koji se time zasad našao prozvanim i uvređenim bio je upravo bivši muftija Zukorlić koji je žestoko napao Albance, piše “Večernji list”.

– Od velike Albanije neće biti ništa. Sve velikodržavne ideje, bilo hrvatske, srpske, albanske ili ne znam čije, donosile su isključivo zlo – poručio je Albancima Zukorlić.

Gotovo svi Albanci smatraju kako je Zukorlić preko noći promenio svoju retoriku. Naime, dok je imao funkciju muftije bio je blaži i nikada nije hteo iznositi svoj negativan stav prema Albancima u javnosti. Tada je bio u ratu sa srpskom vlašću i trebala mu je podrška Albanaca.

Ono što je Zukorlića najviše razljutilo je, ocenjuje “Večernji list”, što bi, prema mišljenju nekih analitičara i prekrajača granica, Sandžak trebao pripasti velikoj Albaniji. Iako su i Bošnjaci i većina Albanaca muslimani, oni se u mnogočemu razilaze.

Bošnjacima je religija važna i ispred svega, dok je kod Albanaca na snazi snažan nacionalni koncept: na prvom mestu je albanska nacija, a religija nije bitna. To potvrđuje i izjava Ramuša Haradinaja, koji je kazao kako on jeste musliman, ali nikada nije ušao u džamiju, piše “Večernji”.

Takođe, Albanci se često pozivaju na Hrvate i smatraju ih pravim prijateljima i uzorom, dok Bošnjake retko kada spominju kao sebi bliske.

Oni, za razliku od Bošnjaka, imaju jasnu viziju svoje nacionalne države koja bi nastala ujedinjenjem svih Albanaca u jednu državu, dok su Bošnjaci oduvek skloni isključivo autonomiji i uvek se oslanjaju na druge, najviše na Tursku, ali i na ostale zemlje islamske konferencije.

Zbog takve politike, gotovo svi analitičari uvereni su kako su Bošnjaci na području bivše Jugoslavije zapravo gubitnici. S obzirom na celokupnu situaciju, nije iznenađujuće što je bivši muftija Muamer Zukorlić tako žestoko reagovao. Jer iako Sandžak, gde je većina Bošnjaka, teritorijalno je povezan s Kosovom i s većinskim albanskim stanovništvom u Makedoniji i, naravno, Albaniji. Što može biti jako bitan faktor u težnjama Albanaca za ujedinjenjem i stvaranjem velike Albanije, zaključuje “Večernji list”.

Exit mobile version