Večeras složno do pobede, Radosav Dojčilović, odbojkaš Novi Pazara

Novi Pazar – Kada jedna generacija izgubi svoje najvažnije utakmice tada niko nema pravo za bilo kog pojedinca da kaže, on je bio najbolji u porazima. Bilo bi i nepristojno kad se ni u najružnijim snovima nije računalo na takav ishod. Ovakav uvod odnosi se na meč poslednjeg kola Prve odbojkaške lige u kojem je Jedinstvo više nego zasluženo pobedilo Novi Pazar 3 : 1 i tim trijumfom obezbedilo plasman u Superligu Srbije. Umesto direktno u Superligu, Novom Pazaru su usledili baraž mečevi sa subotičkim Spartakom.

 IMG_0297

Prva dva, u Subotici i Novom Pazaru, dobili su Subotičani, kojima bi pobeda u današnjem, trećem meču donela opstanak u najjačem klupskom takmičenju. Nada da će novopazarske odbojkaše u trećoj velikoj prilici ove godine pogledati sreća skoro da je ugašena, ali Radosav Dojčilović poručuje da se još igra.

Prva dva baraž meča sa subotičkim Spartakom biće zapamćeni po neuobičajenim greškama Novog Pazara. Jedino pristojno je reći da je u tim mečevima i utakmici protiv Jedinstva, kod Novopazaraca bolje od ostalih igrao korektor Radosav Dojčilović. U Novi Pazar stigao je u samoj završnici prošlogodišnje sezone ( decembar 2011. ) i jedini je „stranac“ iz tog tima i u sadašnjem sastavu. Kada je na početku ove sezone u klub neočekivano stigao fenomenalni Mladen Majdak Dojčilović gubi mesto u početnoj postavi što ga ne sputava da dostojanstveno sačeka svojih pet minuta. Odlaskom Majdaka, krajem prošle godine u Francusku, 29 – godišnjem momku iz Čačka ukazala se prilika da bude učesnik najvažnijih utakmica u istoriji novopazarske odbojke. Nažalost, mečevi sa Crvenom zvezdom, Jedinstvom i dosadašnji sa Spartakom neće mu ostati u najprijatnijoj uspomeni. Šteta, jer iza sebe ima odličnu 2013. godinu. Nada da će novopazarske odbojkaše u trećoj velikoj prilici ove godine pogledati treća sreća skoro da je ugašena..

* Trenutni rezultat, 2 : 0, u pobedama za Spartak, najavljuje da bi večeras snovi o Superligi konačno trebali da budu raspršeni?

-Potrudićemo se da seriju vratimo u Novi Pazar. Nije još sve gotovo, mada je njihova prednost ogromna. Posle prve utakmice u Subotici bio sam uveren u našu pobedu u drugoj utakmici. Spartak je odigrao mnogo bolje u Pazaru nego pred svojom publikom. Tamo smo u svim setovima, u trećem posebno, bili izjednačeni. Žao mi je što smo u utorak razočarali publiku. Oni jesu odličan tim, ali mi smo morali bolje.

* Niko u klubu nije ni razmišljao da će do utakmica sa Spartakom uopšte i doći. Sve je bilo spremno za slavlje posle meče sa Jedinstvom. Vrtite li još uvek film sa tog meča?

-Ma koliko se trudili teško da bilo ko od nas može brzo i lako da zaboravi tu utakmicu. Bio je to najbolniji sportski poraz u mojoj karijeri. Nemam objašnjenje šta se dogodilo. Nema ni opravdanja za poraz, jedino što mogu reći je da u sportu postoje takvi dani kada vam ne ide ništa od ruke. Sve se dogodilo onda kada smo to najmanje želeli. Nismo ušli opušteno u meč, osim što smo sami sebe iznenadili lošom igrom iznenadio nas je i iskusni tehničar protivnika Radišić. On je odigrao iznad očekivanja, imali su odličan servis, blok im je radio, dakle sve ono što mi nismo imali. Žao mi je što nismo izašli kao pobednici iz tog meča, jer imamo savršenu atmosferu u timu. Srcem govorim, nigde tako nešto nisam video. Niko i nikad nije povisio ton na treningu ili utakmici, van dvorane smo uvek zajedno, drugari smo svi, od najmlađeg do najstarijeg i zato razmišljam bez obzira kakav bio rezultat baraža ako se klupski i moji ciljevi poklope da i dalje ostanem u Novom Pazaru. Stvarno, nisam očekivao da ću se ovako brzo adaptirati i saživeti sa svim ovim ljudima.

IMG_0148

* Nalazite li sličnosti između meča sa Jedinstvom, utakmice u polufinalu Kupa Srbije i dva baraž meča sa Subotičanima?

-Sve su to različite stvari. Prvenstvo nam je bilo prioritet, završnica Kupa je došla onako usput. Mogli smo da pružimo snažniji otpor Zvezdi, ali oni su ipak kvalitetniji tim što su i pokazali osvajanjem trofeja. Optimizam smo zasnivali i na odličnim igrama tokom zimskih pripremama u Budvi. Igrali smo nekoliko utakmica zatvorenog tipa sa izvanrednim timom Budvanske rivijere, jednu čak i dobili. Razlika između tih utakmica je u tome što poraz od Zvezde nije bio prijatan, onaj od Jedinstva boli, a Spartak je došao u trenutku kad nije bilo vremena da se glave posle poraza od Jedinstva ohlade.

* Koliko je na gubitke u ovim mečevima uticao odlazak Mladena Majdaka u inostranstvo?

-Majdak je veliki igrač i ko god kaže da nam je u kasnijim mečevima nedostajao ne govori istinu. I dalje mislim da smo i bez njega trebali i mogli da završimo ligu na prvom mestu. Znam da ne postoji druga utakmica ovakve važnosti sa Jedinstvom, ali kad bi je igrali ne verujem da bi je izgubili.

* I vi i Majdak ste korektori. Kad je on bio u sastavu retko ste ulazili u igru. Mislite li da ste u to vreme trebali češće da dobijate priliku?

-U današnjoj Superligi ne postoji korektor kakav je Majdak. Time sam sve rekao, što ne znači da na nekim utakmicama u kojima smo bili apsolutni favoriti ili imali prednost u setovima nije trebalo više vremena da provodim na parketu. Od toga bi koristi imali i ekipa i ja, jer je samo pitanje dana bilo kada će Majdak dobiti povoljnu inostranu ponudu. Tako sam u meč sa Jedinstvom u Staroj Pazovi ušao sa vrlo malo utakmica u nogama i pauza u prvenstvu je došla u najboljem mogućem trenutku.

* Da li je bilo mesta za obojicu na parketu?

-Ne. To bi tražilo promenu sistema igre, a to je nemoguće.

* Od januara ove godine igrate standardno dobro. Po mišljenju posmatrača sa strane vodeći ste igrač tima?

-Sve do utakmice sa Jedinstvo mogao sam da budem zadovoljan, kako igrom ekipe tako i svojom. Šta sad znači podsećati se odličnih igara sa Klekom i Borcem u gostima u kojima je sve, i u kojima su svi, bili protiv nas. Koliko su te utakmice donele prekretnicu u smislu našeg održanja u vrhu tabele, toliko sam se nadao da poraz od Jedinstva neće značiti prekretnicu u negativnom smislu.

 

* Vama eventualno igranje u Superligi ne bilo vatreno krštenje u odmeravanju snaga sa našim najboljim klubovima?

-Voleo bih da se sve ponovi, mada su šanse za tako nešto sve manje i manje. Igrao sam u Smederevu i Mladom radniku i to su bile odlične ekipe. Današnji Novi Pazar sa par pojačanja bi imao iskusnu ekipi i sigurno bi se našao u sredini te tabele, zato što ova Superliga vrvi od mladih igrača za razliku od vremena kada sam igrao u Smederevu. Tada je liga bila skup reprezentativaca, sa mnom u timu igrao je jedan Strahinja Kozić, da ne nabrajam ko je sve činio sastave Budvanske rivijere, Vojvodine, Budućnosti, Zvezde, Partizana. Želja mi je da još jedanput, naravno u dresu Novog Pazara, ponovim partiju iz utakmice Smederevo – Partizan kada sam nanizao rekord karijere – 40 poena.

* Večeras u 19 h je treća baraž utakmica u Subotici. Da li će to biti poslednja utakmica Novog Pazara u ovoj sezoni ili postoji mogućnost da seriju vratite u Novi Pazar?

– Dok se igra ima i nade.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO