“Važnost učešća muškaraca i dečaka u promociji rodne ravnopravnosti”

U okviru posete predstavnica novopazarskog Foruma žena Sandžake demokratske partije Novom Sadu,  održana je tribina “Važnost učešća muškaraca i dečaka u promociji rodne ravnopravnosti”. Tribinu su zajednički organizovali Forum žena Pokrajinskog odbora Socijaldemokratske partije Srbije, Foruma žena Gradskog odbora Novi Sad i Gradskog odbora Novi Pazar.

“Rodna ravnopravnost je načelo socijalne filozofije. To je i jedno od osnovnih načela ljudskih prava. Ipak, rodna neravnopravnost je još uvek vrlo prisutna u ogromnoj većini vidova društvenog života”, rekla je narodna poslanica Rajka Vujović.

Podsetila je da je Svetski ekonomski forum predvideo da je za “brisanje” neravnopravnosti potrebno 108 godina, te dodala da je angažovanje muškaraca u rodnim politikama bitan deo demokratskog razvoja društva.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti Grada Novog Pazara Dženana Suljović je istakla da se po tom pitanju situacija menjam na bolje, te da je sve više žena na rukovodećim pozicijama u Novom Pazaru.

Na tribini su govorili i muški predstavnici gradskih odbora SDPS-a i SDP-a iz Novog Sada i Novog Pazara. Zaključeno je da je potrebno staviti veći akcenat na zajedničke aktivnosti muškaraca i žena u promociji politika rodne ravnopravnosti sa naglaskom na obrazovanje i veću informisanost.

“Tamo gde je ženi dobro, dobro je celom društvu”, zaključila je inicijatorka posete, narodna poslanica SDPS-a Rajka Vujović.

S.Lj.

Foto: Tanja Đapić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO