Naslovna Featured Istaknuto VAR u Super ligi od prvog kola

VAR u Super ligi od prvog kola

Primena video-tehnologije uprkos trenutnim tehničkim nedostacima na većini stadiona, ipak, neće kasniti

VAR tehnologija primenjivaće se, kako je i planirano, od prvog kola nove sezone Super lige – ekskluzivno saznaje naš list.

Iako su se juče pojavile informacije da ne postoje tehnički uslovi da se novina uvede od starta šampionata, sve će ipak, biti po ranijim najavama.

Pripreme za upotrebu video-tehnologije na utakmicama domaćeg šampionata traju duže od pola godine i FSS neće dozvoliti da početak trke za bodove protekne bez najvažnije inovacije.

Trenutno, zaista postoje prepreke za primenu VAR-a, međutim, do 16. jula je dovoljna vremena da svi uslovi budu ispunjeni. Samo su Crvena zvezda, Partizan, Čukarički i Radnik napravili stubove za VAR kamere na stadionima, ostali kasne i moraće da što pre urade isto kako bi primenu video-tehnologije od prvog kola.

U srpskoj kući fudbala svesni su da bi odlaganje primene video-tehnologije izazvalo oštre reakcije klubova i javnosti i zato čine sve da otklone prepreke.

Generalni sponzor srpske kuće fudbala Telekom, sa svojom TV Arena sport obezbedio je dovoljan broj kamera, Sportski centar FSS u Staroj Pazovi ima četiri VAR sobe i preostaje samo da i svi klubovi ispune uslove. To je i razlog što u istom kolu ne mogu da budu odigrane više od četiri utakmice u istom terminu. U prvom kolu će čak svih osam mečeva biti razdvojeno.

Neophodne licence za video-tehnologiju izdaje FIFA, a ne UEFA. FSS odavno je krenuo u pripreme i očekuje se da početkom sledeće nedelje i prepreka u vidu dokumenata bude otklonjena.

Kad su sudije u pitanju, ispunjeni su svi uslovi. Srbija ima dovoljno licenciranih VAR sudija (15), oni svakodnevno dele pravdu na utakmicama uz primenu video-tehnologije i biće potpuno spremne za početak prvenstva. Edukacija je obavljena na vreme, obučeni su i licencirani arbitri koji će sedeti u VAR sobi.

Očekuje se dakle, da zeleno svetlo za primenu video-tehnologije na superligaškim terenima bude upaljeno početkom sledeće nedelje i da naše utakmice, bar u tom smislu, liče na mečeve iz kvalitetnijih šampionata, Lige šampiona i tekućeg evropskog prvenstva.

Startna runda u osam termina

PETAK 16. JUL

BEOGRAD: Čukarički – Voždovac 17,55

BEOGRAD: Crvena zvezda – Vojvodina 20,00

SUBOTA 17. JUL

SENTA: TSC – Novi Pazar 18,55

NOVI SAD: Proleter – Partizan 21,00

NEDELJA 18. JUL

SUBOTICA: Spartak – Radnički (N) 18,55

LUČANI: Mladost – Radnički 1923 21,00

PONEDELJAK 19. JUL

SURDULICA: Radnik – Metalac 18,55

KRUŠEVAC: Napredak – Kolubara 21,00

Izvor: Sportski žurnal

Foto: FSS

Exit mobile version