Naslovna Vijesti Hronika Vanredno stanje i droga: Tri puta više zaplenjenih narkotika

Vanredno stanje i droga: Tri puta više zaplenjenih narkotika

vanredno-stanje-i-droga:-tri-puta-vise-zaplenjenih-narkotika

RIM – Od maja, kada je ukinut prolećni karantin, pa do oktobra, italijanska policija je zaplenila tri puta više ilegalno prodavanih narkotika nego u istom periodu prošle godine, piše onlajn novina “Il fato Kotidijano”.

“Ilegalnoj prodaji narkotika pogoduje vanredna situacija, a potreba za psihio-aktivnim supstancama je višetruka: jednima je potrebno smirenje, a drugima stimulatori stanja”, kaže direktorka odeljenja za farmako-toksiologiju Visokog instituta za zdravlje, dr. Simona Pikini.

Do pre nekoliko godina pod drogom su se podrazumevale “klasične” supstance – kokain, heroin, amfetamin, a sada proizvođači sintetičkih droga velikom brzinom menjaju ponudu da bi se izbeglo da novi proizvodi budu stavljeni na listu zabranjenih.

Direktor Servisa za zavisnost u milanskom zdravstvenom centru Klaudio Nikolaj kaže da su neke od sintetičkih psiho-aktivnih supstanci nekoliko puta snažnije od “prirodnih” i navodi primer lekova na bazi benzodijazepina, koji se preporučuju onima koji pate od nesanice ili anksioznosti, koji nisu bezopasni i takođe mogu da dovedu do zavisnosti.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version