Naslovna Featured Istaknuto VANREDNO STANJE 4. PUT U SRBIJI! Od demonstracija 1991. godine do koronavirusa!

VANREDNO STANJE 4. PUT U SRBIJI! Od demonstracija 1991. godine do koronavirusa!

Vanredno stanje, koje je predsednik Aleksandar Vučić proglasio večeras, četvrto je po redu od uvođenja višestranačja u Srbiji, a drugo u 21. veku. 

Prvi put u novijoj istoriji Srbije, vanredno stanje je uvedeno tokom devetomartovskih demonstracija 1991. godine. Njega je proglasio tadašnji predsednik Slobodan Milošević i trajalo je pet dana.

Povod za uvođenje vanrednog stanja bio je miting opozije predvođen liderom SPO Vukom Draškovićem, koji je ubrzo prerastao u veliki sukob između 100.000 demonstranata i oko 10.000 policijaca.

Mir su na kraju “sačuvali” tenkovi vojske koja je izašla na ulice. Vanredno stanje je okončano 14. marta kada je Milošević prihvatio zahtev demonstranata i smenuo uredništvo RTS, kao i kada je pomilovao sve uhapšene tokom sukoba 9. marta.

Drugi put vanredno stanje je uvedeno je 24. marta 1999. godine na dan početka NATO agresije na tadašnju SRJ. Opet ga je proglasio Slobodan Milošević. Trajalo je sve do potpisivanja Kumanovskog sporazuma 9. juna kojim je okončan rat.

Treći put vanredno stanje je uvedeno 12. marta 2003. na dan kad je ubijen tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić. Proglasila ga je tadašnja v.d. predsednica Srbije Nataša Mićić. Ukinuto je krajem 22. aprila te godine. 

Exit mobile version