Naslovna Featured Istaknuto VANREDNI NADZOR U OŠ “RIFAT BURDŽEVIĆ TRŠO”: Novi detalji slučaja sa himnom

VANREDNI NADZOR U OŠ “RIFAT BURDŽEVIĆ TRŠO”: Novi detalji slučaja sa himnom

vanredni-nadzor-u-os-“rifat-burdzevic-trso”:-novi-detalji-slucaja-sa-himnom

NOVI PAZAR – Upravna inspekcija Ministarstva državne uprave i prosvetna inspekcija Ministarstva prosvete obavile su juče vanredni nadzor u Osnovnoj školi “Rifat Burdžević Tršo” u Novom Pazaru zbog sumnje da je umesto himne Srbije u jednom odeljenju intonirana takozvana himna Bošnjaka.

Prva inspekcija utvrđuje da li su povređeni državni simboli, a druga da li je bilo povrede radne discipline odnosno da li su se direktor i učiteljica oglušili o instrukcije ministra prosvete za početak školske godine.

Prema nezvaničnim saznanjima, inspektori su obavili razgovor sa učiteljicom Adelom Karaahmetović Melajac koja je načinila snimak kako učenici prvog razreda sa rukom na grudima pevaju pesmu “Ja sin sam tvoj” koju je Bošnjačko nacionalno veće proglasilo himnom Bošnjaka. Obavljen je i razgovor sa rukovodstvom škole, a rezultati vanrednog inspekcijskog nadzora biće naknadno poznati.

Direktor Nusret Zuković izjavio je da mu je učiteljica Adela rekla da je postupila po uputstvima Ministarstva prosvete i da je nastavu u novoj školskoj godini započela intoniranjem himne Srbije i čitanjem pisma ministra prosvete Branka Ružića.

– Pesmu odnosno himnu sandžačkih Bošnjaka učiteljica je emitovala u toku drugog časa u sklopu programa koji je pripremila za prijem đaka prvaka koji nastavu pohađaju na bosanskom jeziku. Verujem da je postupila onako kako je Ministarstvo naložilo – istakao je Zuković.

Nakon saznanja da je Ministarstvo prosvete pokrenulo postupak za utvrđivanje odgovornosti učiteljice i direktora, građani Novog Pazara su im na društvenim mrežama uputili poruke podrške uz najave da će organizovati proteste ako na bilo koji način budu sankcionisani.

Podršku učiteljici pružila je i predsednica BNV Jasmina Curić koja je na društvenim mrežama optužila Ružića za “zastrašivanje prosvetnih radnika”.

– Sramotno je da ministar zastrašuje prosvetne radnike koji praktikuju individualna i kolektivna prava koja su Ustavom Srbije i potvrđenim međunarodnim ugovorima zajemčena pripadnicima nacionalnih manjina – napisala je Curićeva.

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić pozvao je na spuštanje tenzija i uputo apel nadležnim da imaju u vidu kompleksnost trenutka i sredine.

– Kako su se ponovo uzburkale nacionalne strasti apelujem na nadležne da imaju u vidu kompleksnost trenutka i sredine kad budu odlučivali o ovom slučaju. Ne treba nam dalji rast tenzija i dolivanje ulja na vatru – rekao je Ljajić.

(Kurir.rs/Novosti)

Exit mobile version