Vaktija / Evo kojeg je datuma Kurban-bajram ove godine

SARAJEVO – Prema kalendaru (vaktiji) Islamske zajednice Kurban-bajram ove godine se obilježava u ponedjeljak, 12. septembra.
Kurban ili Hadži bajram traje četiri dana, a kako navode iz Islamske zajednice u BiH, to su „veliki mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra, a njihovu važnost određuje klanje kurbana“.
„Ovaj bajram je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, a obilježava ga dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža – dani kada milioni muslimana idu na hodočašće u Mekku i Medini. Oni će se zaputiti ka Časnome Hramu, u Mekku“, navode iz Islamske zajednice.
Hadž je u islamu namjera i putovanje (hodočašće) u Meku s ciljem obavljanja određenih obreda posjete Kabi, najvećem islamskom svetištu. To je „peti stup islama“ – sam put zove se hadžiluk, a hodočasnik hadžija.
Hadž je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to.
„Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega“, poručuju iz Islamske zajednice.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO