Vakcinacija trećom dozom počinje u utorak

BEOGRAD – Članica Kriznog štaba i ministarka Darija Kisić Tepavčević rekla je u Dnevniku RTS-a da vakcinacija trećom dozom u Srbiji počinje u utorak.

Kako je Kisić objasnila za RTS, u prve grupe za vakcinaciju spadaju oni koji imaju smanjeni imuni odgovor.

„To su pre svega osobe na hemodijalizi, oni kojima su transplantirani organi, koji su trenutno na imunosupresivnoj terapiji recimo kod karcinoma različite hemoterapije. Zatim to su osobe starije od 70 godina, osobe koje se nalaze u ustanovama socijalne zaštite, u gerontološkim centrima“, kaže Kisić Tepavčević.

Dodaje da tu spadaju i zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, ali i određeni putnici u međunarodnom saobraćaju.

Objašnjava da treću dozu na lični zahtev mogu primiti i svi građani kojima je prošlo više od šest meseci od primanja druge doze vakcine.

„Ništa nije obavezno, ovo su preporuke pre svega za one koji su najugroženiji bilo zbog oboljenja koje imaju bilo zbog prirode svog posla, ali moguća je i za sve ostale građane kada je prošlo više od šest meseci od druge vakcine“, kaže ministarka.

Ministarstvo zdravlja prethodno je donelo rešenje kojim se nalaže da se ispita procena upotrebe treće doze vakcine protiv koronavirusa. Ovom odlukom biće ispitane praktično sve vakcine koje se daju u Srbiji.

Rešenje je objavljeno zvanično u Službenom glasniku, a u njemu se navodi da će se sprovesti Zaključak Posebne radne grupe kojim će biti ispitana procena uvođenja treće doze, odnosno tzv. buster doze u borbi protiv koronavirusa.

indeksonline.rs/nova.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO