VAKCINACIJA PROTIV GRIPA OD 1. OKTOBRA

SVIH 344.000 doza vakcine protiv gripa, koje su stigle u Srbiju u prvom kontingentu, biće isporučeno institutima i zavodima za javno zdravlje najkasnije do sutra.

Odatle vakcine preuzimaju domovi zdravlja, u kojima, prema najavi Ministarstva zdravlja, od 1. oktobra počinje imunizacija protiv gripa o trošku osiguranja. Biće, verovatno, i onih ustanova koje će početak imunizacije odložiti za ponedeljak.

To su četvorovalentne vakcine dva strana proizvođača koje je nabavio Republički fond za zdravstveno osiguranje, a namenjene su za decu, hronično obolele, starije od 65 godina, zaposlene u zdravstvu… Iako je u prvoj turi nabavljeno 20 odsto vakcina više nego za prošlu sezonu, očekuju se i dodatne doze, kako one koje je sa stranim proizvođačima ugovorio RFZO, tako i domaća vakcina iz “Torlaka”, koji bi za ovu sezonu mogao da proizvede oko 200.000 doza.

– Ministarstvo zdravlja je u skladu sa aktuelnom pandemijom virusa korona, kao i povećanim potrebama i interesovanjem građana, ove godine obezbedilo rekordan broj vakcina protiv gripa – više od 500.000 doza, delom od Instituta “Torlak”, a delom od stranih dobavljača – saopštilo je u ponedeljak ovo ministarsto.

Distribucija cepiva je počela u ponedeljak. Najviše vakcina, kao i obično, dobija Beograd. Zavodu za javno zdravlje u prestonici biće isporučeno u ovoj turi 400 vakcina za imunizaciju dece starosti od šest do 36 meseci i 72.200 doza za zaštitu odraslih. Velika isporuka ide i u Vojvodinu, gde je za tamošnji Zavod za javno zdravlje opredeljeno 200 vakcina za najmlađe i 38.100 za odrasle. Treći po količini planiranih doza je Šabac, ka kojem se usmerava 18.960 vakcina, a naredni Niš sa 200 doza za decu do tri godine i 18.560 za odrasle. I Šumadijski, Zaječarski sa Borskim, Rasinski, Zlatiborski, Južnobanatski, Južnobački i Sremski okrug dobijaju od 10.470 do 15.530 doza. Obezbeđeno je i 4.200 doza za srpske enklave na KiM.

Još je rano za prognoze kakva bi sezona gripa mogla da bude, ali cilj je da se zaštiti što više ljudi, posebno onih iz rizičnih kategorija, kod kojih influenca može da dovede do ozbiljnih komplikacija. Vakcinacija počinje na vreme, čak i ranije nego prethodnih sezona.

– Podaci sa južne polulopte pokazuju da grip nije dostigao neki poseban nivo zaražavanja, niti je bilo teških kliničkih slika – kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

– Na osnovu tog iskustva, ni mi ne bi trebalo da imamo povećano obolevanje od gripa.

PRVO KOD IZABRANOG LEKARA

GRAĐANI koji po osnovu starosti ili bolesti imaju pravo na besplatnu zaštitu od gripa treba da se jave svojim izabranim lekarima. Inače, imunitet se razvija tri-četiri nedelje nakon vakcinacije. U skladu sa dogovorom ministarstava zdravlja i rada, ove nedelje će otpočeti i distribucija pneumokok vakcine ustanovama za smeštaj odraslih i starih. Ona štiti od bakterijske upale pluća.

Izvor: Novosti

Foto: I. Marinković

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO