“VAKAT JE” u Prijepolju: “NEĆEMO BULDOŽERIMA NA NAŠU KULTURU!”

„Trudićemo se da sačuvamo korijene na kojima počivamo i sva obilježja koja nas legitimišu“, istakao nosilac liste Prof. dr Sait Kačapor.

Sinoć je u prepunoj velikoj sali Doma kulture održana promocija programa liste „Vakat je“ – Prof. dr Esad Kačapor i njihovih 35 kandidata koji su predstavljeni kao intelektualna snaga Bošnjaka. Oni će se u BNV zalagati da se Bošnjacima vrati ponos na identitet, kulturu i običaje, istaknuto je na skupu.
Na početku svog izlaganja nosilac liste, Prof. dr Sait Kačapor, je rekao da su Bošnjaci, po njegovoj ocjeni, još devedesetih godina prokockali šansu da ova pitanja riješe zato što su ućutkali intelektualce:

„E vakat je da oni dodju, da se bave naukom. Mi se želimo baviti obrazovanjem na naučnoj osnovi, mi se želimo baviti informisanjem i kulturom Bošnjaka. Ali, ne rušeći kulturne spomenike! Mi nećemo buldožerima na našu kulturu. Nećemo doći da rušimo ni sahat kulu ni ovu predivnu džamiju. Mi ćemo se truditi da korijene na kojima počivamo, da ta obilježja koja nas legitimišu, sačuvamo. Ako nam stablo na tom putu bude Vučić, mi ćemo glasati protiv njega, jer drugačije ne možemo. Jer, stao je na stranu jedne jedine liste“, rekao je prof. Kačapor.
„Pred sobom imate 35 imena, niko od njih nije visoki partijski funkcioner ali svaki od njih ima mnogo važnije zvanje. To su intelektualci sa visokim nivom znanja, visokim kreativnim sposobnostima, mogućnostima i potencijalima da pomognu svom narodu“, rekao je magistar historijskih nauka, Esad Rahić, jedan od kandidata sa Liste „Vakat je“. On je prisutne upoznao sa svojim iskustvima nakon posjete Republičkoj izbornoj komisiji:
„U tim radnim tijelima, koja treba da odigraju poštenu, fer, ulogu tokom izbora, nalaze se najviši funkcioneri jedne partije koja je očigledno favorit Beograda, režima:
„Mi od ove države ne tražimo nikakva čuda, nikakve privilegije, nikakav poseban status za našu listu. Samo tražimo poštenu izbornu utakmicu. Mi imamo samo jedan zahtijev. Pustite naš narod da sam izabere svoje vijeće i dozvolite nam da to pitanje riješimo sami, bez pomagača sa strane. Ovo je naša, unutrašnja bošnjačka stvar. Ovo nisu izbori za srpsko nacionalno vijeće“.
Bošnjaci se nemaju čega stidjeti u kulturi i tradiciji kojoj pripadaju, rekao je na promociji, kandidat iz Prijepolja, dr filoloških nauka Nadir Dacić:
„Mi smo autohtoni, domicilni sedelački narod koji živi na ovim balkanskim prostorima. Imamo svoj subjektivitet, svoje vrijednosti, tradiciju, zajedničko ime i jezik, svoje običaje, način života, svoju kulturu stanovanja, pjesmu, nošnju, jelo, piće i drugo. Govorimo, pišemo i pjevamo svojim bosanskim jezikom. I moramo da čuvamo naše duhovno biće koje se ugrađuje u kosmopolitsku zajednicu, istakao je Dacić postavljajući pitanje kroz stihove pjesnika:
„Ako sve to izgubimo, kako da se prepoznamo? Kako da se prepoznamo bez, kitaba, bez alima, bez sufije, bez gazije, bez imana, bez selama…bez suneta, bez begluka, bez akšamluka, bez sevdaha, bez insafa, bez teferidža, bez tespiha, bez šerbeta, bez lezeta…“
Na karju promocije koji prof. Kačapor je govornice uputio apel svim biračima:
„Nemojte nas glasati ako smo vas namorali. Ako postoji iko u ovoj sali koga smo prisilili da dodje, bolje bi bilo da je odmah izašao. Mi to ne radimo. Nama treba samo onaj bošnjački element koji svjesno i samosvjesno dolazi zbog opšteg cilja“.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO