UŽIVO U Bosni i Hercegovini danas je Dan žalosti: Da se ne ponovi nikad i nigdje!

Kod Orašja nivo vode rijeke Bosne i dalje nadolazi

Voda iz rijeke Bosne kod Orašja i dalje nadolazi i povećava nivo naselja Donja Mahalu, Kostrč i Polica. Voida polak, ali sigurno stiže i u naselje Ugljare koje s enalazi svega 500 metara od grada Orašja.

Centar Orašja zasad je zaštićen nasipom po kojem se mještani kreću biciklima. Spasilače službe iz zemalja EU i Albanije evakuirali su stare i nemoćne te žene i djecu (ko je htio), pitke vode nema u tim naseljima kao ni struje. Iz “Elektrodistibucije” isključjku trafoe onako kako ih voda plavi.

Ekipe Crvenog križa stanovništvu čamcima dostavljaju pitku vodu, hranu i ostale potrepštine, a poljoprivcrednici evakuiraju stoku.

– Na pojedinim peradarskim farmama došlo do pomora hiljada i hiljada kokošiju i pilića koje je voda podavila. Ti leševi plutaju, a s obzirom da sva ova sela oko oOrašja nemaju kanalizacionu mrežu, sadržaji iz septičkih jama su se pomiješalki sa vodom u kojoj su životinkski leševi pa Orašani strahuju od zaraza – kazao nam je naš doposnik u telefonskom razgovoru.

Evakuirano stanovništvo se izmejšta u prihvatne cenre u Hrvatskoj i Orašju. Dio mehanizacije, automobila i stoke se vraća u područja Domaljevca, Grebnica nadomak Bosanskom Šamcu, jer se voda nakon šest dana povlači. Velika pomoć dolazi iz svih dijelova BiH i niko ne gleda na nacionalnu pripadnost.

Spreča se povlači: U farmama pilića ostaju slike strave i užasa, voda ugušila 28 hiljada pilenki

Niko pouzdano ne zna kolike će štete od poplava biti u gračaničkoj industrijkoj zoni, ali i u brojnim farmama pilića i roditeljskog jata štete će se prema grubim procjenama mjeriti desetinama miliona maraka.

Ugušilo se 28 hiljada pilenki (Foto: H.Čalić)

Jučer, drugog dana nakon što je 50 radnika lakšatške firme „Iradia compani“ u 8 farmi roditeljskog jata (koke neselice i pijetlovi) u Karanovcu kod Petrova (RS), čija su jaja išla u inkubatorske stanice, zatečen je užas. Voda je ugušila 28 hiljada komada pilenki i pijetlova a dvanaest hiljada koka se same spasile popevši se na viši dio u farmama. Štete su milionske. Sada je potrebno uginule pilenke voziti u jednu od kafilerija, spasiti žive pilenke – kaže tehnički rukovodilac dr. Ermin Grbić.

U BH-holanskoj firmi za proizvodnju multipleks ploča u stopostotnom izvozu „Isowood“ vlasnika Bege Agmetaševića, voda je što mašina, gotovih prizvoda i repromaterijala, napravila štetu veću od dva miliona maraka. Jučer su radnici bili na nogama kako bi se njihova fabrika pokušala ponovo dići iz blata.

Danas naša zemlja oplakuje žrtve najveće prirodne katastrofe u svojoj historiji

Zbog teškog stanja izazvanog prirodnim nesrećama entitetske vlade današnji dan proglasile su Danom žalosti, danom kada ova zemlja oplakuje žrtve najveće prirodne katastrofe u svojoj historiji.

Na ovaj dan ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u BiH.

Medijske kuće na teritoriji BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje.

Ovaj dan kao i nekoliko prethodnih, najcrnijim će slovima ostati upisan u historiji Bosne i Hercegovine.

Tršić: Nakon 22 godine ponovo postali izbjeglice

Porodica Sulejmana Kavazovića iz Tršića kod Zvornika se zbog velikog pomjeranja tla koje je zahvatilo njihovu kuću morala iseliti iz nje. Klizište je oštetilo i ugrozilo još desetak stambenih objekata u ovom povratničkom naselju, čiji su se vlasnici s ukućanima preselili kod rođaka i prijatelja.

-Spavamo u komšiluku, a po danu sam kod svoje kuće, provodim vrijeme s njene gornje strane, oprezno čekajući šta će se dalje desiti. Tlo se još uvijek nije smirilo i praktično smo pored sopstvenog doma ponovo postali izbjeglice, baš kao i u maju 1992. godine – kaže Tenzila Kavazović, Sulejmanova supruga.

Tenzila Kavazović (Foto: M. Berbić)

U sličnoj situaciji je i domaćinstvo njihovog komšije Ahmeta Ikanovića, čiji su roditelji, brat i sestra, izlažući se velikoj opasnosti, ostali u svom domu, jer kako kažu, nemaju se gdje iseliti.

Veliko klizište u Tršiću je za sada samo jedno od preko 200 evidentiranih u općini Zvornik, a o eventualnoj sanaciji, izmještanju stanovništva i njihovom trajnom sigurnijem stambenom zbrinjavanju, tek će se govorti kada se situacija smiri.

Kuća Kavazovića u Tršiću (Foto: M. Berbić)

Očajni mještani sa zebnjom dočekuju svaki novi dan. Život u Tršiću otežan je i zbog odronjenog lokalnog puta koji je jedina veza povratnika sa svijetom. Njime se prolazi uz veliki rizik, a klizište ozbiljno ugrožava i lokalnu džamiju u izgradnji.

Vodostaji u vodnom području rijeke Savez jutros u opadanju

Vodotoci u vodnom području rijeke Save jutros su u opadanju prema podacima sa vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema Agencije za vodno područje rijeke Save.

I dalje su aktivne su mjere vanredne odbrane od poplava na području Odžačke i Srednje Posavine.

 

Saznajte koji putevi i dalje nisu u funkciji

Zbog oštećenja kolovoza na dva mjesta, obustavljen je saobraćaj za sva vozila na dionici M-4 Tuzla-Ugljevik (u mjestu Seljublje). Zbog klizišta, zatvorena  je dionica magistralnog puta M-15 Ključ-Sanski Most.  Obilazak  za vozila do 3,5 tone je preko mjesta Balijagićia (R-410a), a teretna vozila se usmjeravaju preko Bihaća, Bosanske Krupe i Lušci Palanke.

I dalje se ne može saobraćati magistralnim putem M-17 Maglaj-Doboj (u mjestu Kosova), pa se saobraćaj preusmjerava starim putem preko Ševarlija. Kako smo obavješteni, zbog preopterećenosti ovog regionalnog puta (R-465), saobraćaj teretnih vozila iz pravca Žepča propušta se svaki neparni sat po pola sata, a iz pravca Doboja ka Žepču svaki parni sat na pola sata. Putnička vozila saobraćaju bez ograničenja.

Obustavljen je saobraćaj i na putnim pravcima:
M-16 Jajce-Banja Luka
M-14 Bosanska Dubica-Bosanska Kostajnica (na ulazu u B. Kostajnicu).
R-462a Lončari-Bosanski Šamac
R-413 Skender Vakuf-Kotor Varoš i
R-440 Kotor Varoš-Šiprage.

Na dionici M-1.8  Pelagićevo-Lončari-Orašje policija propušta samo vozila koja prevoze pomoć i spasilačke službe. Za ostale je put prema Orašju zatvoren.

Na dionicama: M-14.1 Odžak-Bosanski Brod  i R-441 Zenica-Vitez (u Čajdrašu) saobraćaju samo putnička vozila i to otežano.

Putnička vozila od Banja Luke mogu doći do Mrkonjić Grada dionicom Banja Luka-Bronzani Majdan-Pervan-Goleši-Zelenci-Čađavica-Mrkonjić Grad.

Na dionicama: M-4 Simin Han-Kalesija (u mjestu Čaklovići) i M-4 Banja Luka-Čelinac (u mjestu Zeleni Vir) obustavljen je saobraćaj za teretna vozila, dok putnička  vozila saobraćaju naizmjenično,  jednom trakom.

Naizmjenično, jednom trakom, saobraća se na putnom pravcu  M-19.2 Kladanj-Vlasenica.

Na ostalim putnim pravcima vozače upozoravamo na odrone kamenja na kolovoz, kao i na povećanu opasnost od klizišta.

Granični prijelazi Orašje, Bosanski Šamac, Brčko, B. Rača i Pavlovića most zatvoreni su za saobraćaj, zbog poplava.  Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna.

RADOVI:
Autoput Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izvođenja radova na sistemu naplate putarine (u mjestu Jakupovci), izmjenjen je režim saobraćanja. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Simin Han-Kalesija, zbog izvođenja radova u mjestu Čaklovići saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-6.1
Bosansko Grahovo-Livno, u toku je sanacija mosta u mjestu Pusto Polje, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M-14.1
Bosanski Brod-Odžak (na lokalitetu Šikare), zbog deminerskih radova od 08 do 16 sati moguće su kraće obustave saobraćaja. Na istom putnom pravcu, ali u mjestu Velika Brusnica, zbog oštećenja kolovoza saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-16.1
Klašnice-Prnjavor (u mjestu Čardačani) zbog pojave klizišta, saobraća se naizmjenično-jednom trakom (u dužini od 100 metara).
M-17

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.
M-18
Sarajevo-Semizovac-u toku su radovi na redovnom održavanju magistralnog puta, na mjestu izvođenja radova saobraća se jednom trakom.
Kladanj-Olovo- zbog sanacije mosta preko Ujića rijeke saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
M-20
Bileća-Gacko (lokalitet Stepen), zbog opasnosti od  odrona kamenja na kolovoz, saobraća se usporeno-jednom trakom uz postavljenu privremenu signalizaciju.

REGIONALNI PUTEVI
R-411 Banja Luka-Čađavica (na 4. km od Nule prema Kolima), zbog ošteženja kolovoza saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
R-445 Semizovac-Podlugovi (skretanje za Nebočaj i u naselju Malešići) u toku su sanacioni radovi, saobraća se  usporeno.

KANTON SARAJEVO:
-Zbog izvođenja radova na izgradnji Južne longitudinale,  obustavljen je saobraćaj u ulici Terezija (u smjeru Skenderija-Grbavica), na potezu od objekta JP Ceste FBIH do raskrsnice sa ulicom Vrbanja. Saobraćaj je preusmjeren u dvije preostale trake (dvosmjerno).
– U toku su sanacioni radovi na mostu u ulici Hamze Hume  (most na Skenderiji), zbog čega je otežano kretanje vozila i pješaka.
-Zbog izvođenja građevinskih radova na Stupskoj petlji, promet vozila iz pravca Ilidže prema Rajlovcu i aerodromu, kao i iz pravca Rajlovca i aerodroma prema Centru, preusmjeren je na novoizgrađenu rampu. Zauzeta je krajnja desna traka u ulici Džemala Bijedića (na dijelu od raskrsnice XII transferzale do raskrsnice sa XI transferzalom). Također, zbog radova, obustavljen je pješački saobraćaj u ulici Džemala Bijedića (na raskrsnici sa ulicom Nikole Šopa).
-Zbog rekonstrukcije i izgradnje Južne longitudinale u ulici Zagrebačka izmjenjen je režim saobraćanja. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.
-Zbog izvođenja radova, usporeno se saobraća u ulicama: Osmana Krupalije, Barice i Hasana  Kikića, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO