UŽIVO REZULTATI IZBORA U TURSKOJ 2015

Davutoglu: Turski narod je izabrao svoje predstavnike

Premijer Turske i predsjednik Partije pravde i razvoja (AK Parti) Ahmet Davutoglu je komentirajući rezultate parlamentarnih izbora u Turskoj izjavio kako su glasači u Turskoj danas izabrali svoje političke predstavnike.

“Odluka naroda je najispravnija odluka. Protiv bilo koje sile nema riječi o bilo kakvom posustajanju”, rekao je turski premijer.

Davutoglu je obraćajući se okupljenima u sjedištvu AK Partije u Konyi istakao kako će AK Parti nastaviti sa napretkom.

U Turskoj su danas održani parlamentarni izbori, a prema prvim preliminarnim rezultatima na osnovu prebrojanih 94,35 posto biračkih listića u vodstvu je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) sa osvojenih 41,59 posto glasova ili 261 zastupničko mjesto u Velikoj narodnoj skupštini.

Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) objavila je preliminarne rezultate koji se odnose na 94,35 posto prebrojanih glasova. U toku je prebrojavanje i ostatka biračkih listića.

AK Partija je prema do sada objavljenim rezultatima osvojila 261 zastupnički mandat, dok je najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) osvojila 25,22 posto glasova ili 130 stolica u skupštini od ukupno 550 članova.

Opoziciona Nacionalna narodna partija (MHP) dobila je 16,74 posto glasova ili 84 poslanička mjesta, a prokurdska ljevičarska Narodna demokratska partija (HDP) osvojila je 11,90 posto glasova, odnosno 75 mandata. Pomenute četiri partije imat će zastupnike u narednom sazivu turskog parlamenta.

Izlaznost na današnjim izborima bila je 85,66 posto, a u navedene rezultate ubrojani su i glasovi pristigli iz dijaspore.

Riječ je o 25. parlamentarnim izborima u savremenoj historiji Turske na kojima se za mjesta u Velikoj narodnoj skupštini za koja se nadmetalo ukupno 20 političkih stranaka, a izborni prag za ulazak u ovo najviše zakonodavno tijelo je 10 posto. Na izborima je učestvovalo i ukupno 165 nezavisnih kandidata.

Pravo glasa u Turskoj imalo je ukupno 56.641.000 registriranih birača i to 53.765.000 u Turskoj i 2.876.000 birača u inostranstvu.

Turski parlament broji ukupno 550 zastupničkih mjesta, a minimalni prag koji je bio potreban da partije participiraju u njegovom sastavu je 10 posto. Za formiranje vlasti potrebna je natpolovična većina, odnosno minimalno 276 zastupničkih pozicija.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO