Uzimaće nam platu zbog TV pretplate!

rts

Vezivanje pretplate za imovinu i skidanje novca s računa građanima koji duguju Javnom servisu predlog je izmene Zakona o radio-difuziji

Država planira da svima koji ne plaćaju pretplatu za Radio-televiziju Srbije skida novac s računa. Pretplata bi trebalo da postane poreska obaveza, i to za sve koji plaćaju porez na imovinu, na kuće i stanove.

Ove novine je gostujući na Javnom servisu saopštio Rade Veljanovski, član Radne grupe za izmenu Zakona o radio-difuziji, ističući da konačno rešenje nije doneto. Osnov za plaćanje sada je TV prijemnik, a trebalo bi da bude vlasništvo nad nekretninama.
On je naveo da bi tako procenat naplate mogao da se poveća na oko 70 odsto.
– Onome ko ne plati skinuće se s računa od plate, penzije… Država svojim mehanizmima kreće u prinudnu naplatu – dodao je Veljanovski.

Inače, članovi Radne grupe još nisu razmatrali kako će se tretirati zaostala dugovanja građana prema RTS. Goran Karadžić, član Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) i Radne grupe, smatra da je neizvodljivo skidanje s računa.
– Ministarstvo finansija uvodi naknadu za javni radiodifuzni servis, čime će pretplata dobiti viši stepen obaveznosti – ističe on.

Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da nam je Javni servis potreban, ali pod uslovom da zaista bude javan.
– Moramo da znamo šta dobijamo za naš novac,  kolike su im plate, cene prenosa, serija. To se krije i građani su nepoverljivi – ističe Nikolić.

Vojin Biljić, advokat i potpredsednik Asocijacije za evropske integracije, smatra da je vezivanje pret­­plate za vlasništvo nad imovinom diskriminacija građana prema imovnom stanju.

– Platiće isto onaj ko ima 400 kvadrata i onaj ko ima 15! Siromašnije kategorije će proći najgore, moraće da plate, a neko ko ima novac i živi u hotelu neće platiti ništa – ističe on i dodaje da bi ovakav zakon mogao da bude oboren na sudu.
Aleksandar Tijanić, direktor RTS, juče nije bio dostupan za komentar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO