Uz masovno kršenje epidemiloških mera svečano otvoren Islamski centar Gazilar u Novom Pazaru

NOVI PAZAR – Islamski centar Gazilar, površine oko dve hiljade kvadratnih metara, izgradjen sredstvima vernika, svečano je danas otvoren u Novom Pazaru.Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić ocenio je da je ovaj centar najbolji poklon svim vernicima uoči nastupajućeg meseca Ramazana.

Foto:mesihat.org “Idemo iz uspeha idemo u uspeh, iz pobede u pobedu, a danas su nam došle verne džematlije i vakifi iz Njujorka, Pariza, Berlina i drugih evropskih gradova, da sa nama podele ovu radost. Islamska zajednica je jedna i imaće selameta (sigurnosti i uspeha) svi koji je budu podržavali i čuvali. Ona je majka svima nama, a onaj ko podigne ruku na svoju majku ona će mu se osušiti i imati prokletstvo ovoga i onoga sveta”, rekao je Dudić.

Foto:mesihat.org On je okupljenim vernicima i brojnim imamima rekao da treba da budu ponosni na ovu gradjevinu i zahvalni za sve blagodeti.

“Hvala svima koji su pomogli 2000. godine kada smo položili kamen temeljac, kao i kada smo nastavili radove 2017. godine, svim dobrim ljudima, vernicima. Ne mrzite nikoga, svi smo mi braća, bez obzira ko kojoj veri ili naciji pripada”, rekao je Dudić.

Foto:mesihat.org Narodni poslanik Muamer Zukorlić rekao je da IZ, sa svim pripadnicima islama u Novom Pazaru i Sandžaku, danas otvara novu kulturnu i civilizacijsku stranicu.

“Ovo nije običan verski objekat, niti je običan islamski centar, ovo je prava svetlost obraza islama, IZ i muslimana. Gazi na arapskom, gazija na turskom i bosanskom znači pobednik, gazilar znači pobednici, a danas su božijom milošću pobednici svi pripadnici IZ, svi muslimani i svi dobri ljudi”, rekao je Zukorlić, koji je pre ulaska u politiku bio glavni muftija te IZ.

Foto:mesihat.org On je istakao da kada gradi IZ svaki dinar daju vernici, dok država finansira izgradnju Hrama svetog Save.

“Objekti su materijalna stvar, a njihova prava vrednost je u sadržini. Novi Pazar ovim korakom prelazi u pravi ozbiljan i veliki grad, a ovo je svest i orijentacija IZ koja želi da olakša vernicima da ispoštuju verske propise”, rekao je Zukorlić.

Izgradnju centra finansirali su brojni donatori i vernici sa ukupno oko 1,4 miliona evra, na površini od oko 50 ari.

Foto:mesihat.org Sastoji se iz džamijske, obrazovne i celine namenjene za ispraćaj preminulih, ukupne površine dve hiljade kvadrata. Ima mermernu fasadu, minare visoko 37 metara, nekoliko ulaza, parking mesta, pristup je prilagodjen osobama sa invaliditetom, a džamijski prostor može da primi više od hiljadu vernika.

Prvi zemljani radovi počeli su još 2000. godine, kada je u planu bila samo izgradnja gasulhane, koji su potom obustavljeni i nastavljeni izgradnjom ovog centra u maju 2017. godine.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO