Uvode propusnice umesto “pasoša”: Evropska komisija danas predstavlja dokument o putovanjima u vreme pandemije

Vakcinalni “pasoš” će postojati u dva oblika – papirnom i elektronskom. Najverovatnije će nositi naziv “sanitarna propusnica”, a uz podatke o vakcini sadržaće i informacije o negativnim testovima i eventualno preležanom kovidu. Takođe, izdavaće se dvojezično, na jeziku svake zemlje članice i engleskom, a važiće na celoj teritoriji EU.

Evropska komisija predstaviće danas projekat ovog dokumenta koji bi trebalo da stupi na snagu pre početka turističke sezone, kako bi se ljudima omogućilo da putuju. Suština je da se stvori atmosfera nalik relativno normalnoj, ali ujedno i da se spase ekonomski veoma ugroženi sektor turizma i saobraćaja.

I pre zvaničnog predstavljanja, u javnost su procurile određene informacije. Za one građane koji ne žele da unose podatke u svoj “pametni” telefon, ili, jednostavno, nemaju ovaj uređaj, predviđena je i štampana varijanta, koja će sadržati “kju-ar” kod. Biće prihvaćena samo cepiva odobrena u EU. Takođe, da bi se izbegla diskriminacija osoba koje nisu vakcinisane, važiće negativni test ili podatak o preležanoj bolesti. Brisel trenutno radi na tome da ovi podaci budu maksimalno zaštićeni.

Francuska je izrazila rezerve prema nazivu “pasoš”, pa se rešenje nazire u formulaciji “propusnica”. Cilj je da dokument stupi na snagu do juna.

Zdravstvena propusnica trebalo bi da važi i unutar teritorija zemalja članica, za nesmetan ulazak u restorane, sportske manifestacije i na sva ona mesta gde je velika fluktuacija stanovništva. Trenutno su u toku pregovori na nivou Grupe 7 koja obuhvata najrazvijenije zemlje sveta – Veliku Britaniju, Italiju, Japan, Kanadu, Nemačku, SAD i Francusku – da se važenje budućeg dokumenta proširi van EU.

TEST NE OTKRIVA BRETANJSKI SOJ

U FRANCUSKOM regionu Bretanja pojavio se novi soj virusa korona koji daje negativni rezultat na testiranju zaraženih osoba. Varijanta je primećena krajem februara, a primećeno je devet promena na spoljnom proteinskom omotaču s “antenama” koji se kači na ljudske ćelije. Ništa zasada ne govori da je opasniji ili zarazniji od standardne varijante, ali je problem u tome što prolazi ispod “radara” testova.

Izvor: Novosti

Foto: Arhiva

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO