Naslovna Vijesti Uvešće vize zbog Azilanata iz Srbije

Uvešće vize zbog Azilanata iz Srbije

BEOGRAD – Ponovo u redove!
Građani naše zemlje bi od 9. januara ponovo mogli da se nađu u redovima ambasada za dobijanje viza jer tada na snagu stupa odluka Evropske unije da se po hitnom postupku ukine bezvizni režim svim onim zemljama iz kojih stiže povećan broj lažnih azilanata! Premijer Srbije Ivica Dačić nedavno je istakao da postoji realna opasnost od suspenzije vizne liberalizacije za našu zemlju.
br />

– Posle svega što je Srbija uradila bilo bi katastrofalno da ponovo budu uvedene vize. U Nemačkoj je u novembru bilo 1.700 azilanata Srbije i šta o tome više da pričamo. Što se nas tiče, mi smo sve uradili – rekao je Dačić i zaključio da je na međunarodnoj zajednici da promeni stav prema unutrašnjem zakonodavstvu koje to omogućava, dok neko to zloupotrebljava.

Majkl Davenport, šef delegacije EU u Beogradu, saglasan je sa ocenom da zabrinjava priliv lažnih azilanata iz zapadnog Balkana, zbog čega je srpske vlasti upozorio da porade na otklanjanju tog problema.

– Uveren sam da je Vlada Srbije u potpunosti svesna činjenice da postoje kriminalci koji ohrabruju ljude da idu nelegalno u zemlje EU, kao i toga šta bi po tom pitanju trebalo da uradi u saradnji sa EU – rekao je Davenport.

Podsetimo, ovu meru su u Briselu početkom decembra usvojili ministri policije i pravosuđa zemalja članica EU. Zaštitni mehanizam se aktivira ukoliko jedna ili više članica ukaže na zloupotrebu prava na slobodno kretanje, koje je garantovano Šengenskim sporazumom – rekli su u EU.

Exit mobile version