Utihnuli tvitovi sedmogodišnje devojčice iz Alepa

433

Tvitovi sedmogodišnje devojčice iz istočnog Alepa koji su privukli pažnju svetske javnosti prestali su nakon žestoke ofanzive sirijske vojske, piše BBC.

Kako navode, Bana Alabed je, uz pomoć svoje majke koja je profesorka engleskog, tvitovala o životu u Alepu zahvaćenom ratom.

Međutim, njen nalog na Tviteru izbrisan je u nedelju kada su sirijske trupe ušle dalje u gradu, a u poslednjem tvitu koji nije pisala njena majka Fatemah se navodi: „Sigurni smo sada da će nas vojska zarobiti. Videćemo se nekog drugog dana, dragi svete. Pozdrav – Fatemah“.

Alep, drugi po veličini grad u Siriji, tokom sukoba u toj zemlji podeljen je na dva dela. Istočni deo kontrolišu pobunjenici, a zapadni snage odane predsedniku Bašaru el Asadu.

Sirijska vojska je trenutno u velikoj ofanzivi na istočni deo i osvaja kvart po kvart.

BBC navodi da je na nalogu na Tviteru Bane Alabed imao više od 100.000 pratilaca, kao i da su na njemu pisale i ona i njena majka.

Majka devojčica je u intervjuu za BBC u oktobru rekla da im je cilj da “svet čuje njihov glas“.

Tvitovale su o svakodnevnom životu u ratu, u jednom tvitu iz novembra navodi se da im je kuća pogođena i da su “videli smrt i zamalo umrli“, u drugom da joj je ubijena drugarica, a u jednom video-snimku na kojem se vidi ona sa braćom kaže: „Crtanje sa braćom pre nego što avioni dođu“.

Osim toga, BBC navodi da su tvitovi Bane Alabed “da voli da čita da zaboravi rat“ privukli pažnju autorke knjiga o Hariju Poteru Džoane Rouling, koja joj je u elektronskoj verziji sve što je napisala o mladom čarobnjaku.

izvor: B92