Skupština grada Novog Pazara usvojila je odluku o prvom rebalansu budžeta za tekuću 2021.godinu. Prema rečima izvršioca gradskog budžeta, gradonačelnika Nihata Biševca, budžet je uvećan za 372.400.000 dinara. On je na sednici Skupštine rekao da ove godine nije bilo kreditnog zaduženja, što je kako Biševac dodaje još jedan pokazatelj domaćinskog odnosa prema budžetu.
Dosadašnji budžet projektovan je na 3.112.000.000 dinara. Današnjom odlukom Skupštine budžet je uvećan i iznosiće 3.484.400.000 dinara. Do uvećanja budžeta došlo je na osnovu uvećanja prihoda u prethodnih 9 meseci i realne projekcije za uvećanje budžeta u naredna tri meseca. Pre svega, došlo je do povećanja prihoda po osnovu poreza na zarade, poreza na imovinu, na transfere, na dobit od kapitalne imovine i dobitaka”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, ističući da će budžet biti raspoređen na 17 programa prema budžetskim korisnicima.

„Želim da naglasim da ove godine nije bilo kreditnog zaduženja, što je još jedan pokazatelj domaćinskog odnosa prema bužetu grada i novcu svih građana Novog Pazara. Ovo je do sada najveći planirani bužet grada, čime iz godine u godinu nastavljamo trend uvećanja budžeta. Samo je prošlogodišnji budžet, zbog teške situacije i epidemiloških okonosti u svetu, pa i kod nas, bio umanjen za nešto oko 100 miliona dinara.

Veći deo novca koji je predmet rebalansa, a reč je o 372 400 000 dinara biće opredeljen za kapitalna ulaganja, za šta izdavajamo 156 miliona dinara. Za šest projekata u cilju razvoja turizma od ovih sredstava opredeljen je 61 milion dinara: 30 miliona za realizaciju projekta Kule Džephane, 15 miliona za letnju pozornicu.

Iz godine u godinu sve više sredstava ulažemo u razvoj obrazovanja koje je temelj društva i čiji je dugoročan značaj nesaglediv, pa će za unapređenje uslova predškolskog i školskog obrazovanja samo od ovog viška biti oredeljeno 80 miliona dinara. Značajne resurse ulažemo u sport i sportsku infrastrukturu, jer je Novi Pazar grad koji rađa šampione i koji je, među brojnim sportistima iznedrio Saidu Bukvić, četvorostruku svetsku šampionku u kik – lou“.
Gradonačelnik je podsetio da je ovogodišnji budžet, kao i do sada, suficitaran.

Podeli