Uspešno primenjena terapija anti Covid plazmom

Na Infektivnom odeljenju novopazarske Opšte bolnice prvi put je uspešno primenjena terapija anti Covid plazmom. Pacijentkinja stara 68 godina koja je imala tešku kliničku sliku nakon tretmana počela je da se oporavlja i danas napustila bolnicu kao izlečena od Covida 19.

VD načelnika Infektivnog odeljenja dr Binela Mavrić nadzirala je lečenje šezdesetosmogodišnje pacijentkinje obolele od Covida19 koja je imala prateća kardiovaskularna oboljenja, a kod koje je primenila ovu terapiju.

„U pitanju je bolesnica sa teškom obostranom upalom pluća koja je PCR testom potvrđena i bila u imunološkom deficitu. Uprkos primeni svih terapijskih mera dolazilo je do progresije bolesti i pada saturacije. Primenom anti Covid plazme već nakon 2-3 dana došlo je do značajnog kliničkog poboljšanja sa regresijom laboratorijskih parametara“, kazala je Mavrić.

Sin pacijentkinje Mirfat Fijuljanin priseća se stanja svoje majke koje je krenulo na bolje nakon primene ove terapije.

„Moja majka je ovde nekih 18 dana i bila je u dosta kritičnom stanju. Zahvaljujući radu kompletnog osoblja Infektivnog odeljenja na čelu sa dr Binelom Mavrić dat je dobar rezultat. Ona je krenula da se oporavlja i možemo zahvaliti Bogu i svima koji su o njoj brinuli da će danas ona biti otpuštena iz bolnice kao potpuno izlečen pacijent“, kazao je za Rtv Novi Pazar Mirfat Fijuljanin.

Doktorka Mavrić objasnila je da anti Covid plazma nije nikakav specifičan lek.

„Ona nam služi kao pomoć u ovoj situaciji dok se ne dođe do specifičnog leka i same vakcine. To je jedan vid pasivne imunizacije gde pacijent dobija gotova antitela od bolesnika koji je preležao Covid infekciju i potpuno ozdravio“, dodala je Mavrić.

Ona je naglasila da je cilj primene anti Covid plazme da se postigne pasivna imunizacija veštačkim putem i time smanji intenzitet i skrati tok bolesti.

(A.M.K.)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO