Naslovna Sandžak Novi Pazar USPELA AKCIJA SKUPLJANJA POTPISA ZA JEDINSTVENU IZ! Zilkić pisao glavnom muftiji Dudiću:...

USPELA AKCIJA SKUPLJANJA POTPISA ZA JEDINSTVENU IZ! Zilkić pisao glavnom muftiji Dudiću: Pomirenje uz posredstvo Kavazovića i Tamnave!

Reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić pozvao je danas muftiju Islamske zajednice u Srbiji Mevluda Dudića da, uz posredovanje reisa IZ u BiH Huseina Kavazovića, i muftije kosovske IZ Naima Trnave, otpočnu pregovore o pomirenju.

U pismu muftiji Dudiću, dostavljenom i medijima, Zilkić navodi da su se za to stekli uslovi odlaskom Muamera Zukorlića sa mesta muftije, ali i, kako navodi, potreba da, kao odgovorni ljudi, rasterećeni predrasuda i animoziteta iz prošlosti otpočnu razgovore o onom što opterećuje sveukupne životne prilike u Sandžaku, s ciljem prevazilaženja postojećeg stanja i pomirenja i ujedinjenja. 
“Očekujem od tebe da se pod hitno, a pre Ramazana svakako, susretnemo i otpočnemo razgovore. Nužno je da prethodno isključimo sujetu, egoizam i želju za nadmoći”, naveo je Zilkić u pismu podsetivši da je do podele te verske zajednice došlo pre osma i po godina.

Imajući u vidu činjenicu da Islamsku zajednicu čine Bošnjaci, Albanci i drugi pripadnici manjinskih zajednica, Zilkić je Dudiću predložio da domaćini njihovog susreta budu reis Kavazović i kosovski muftija Trnava.
Zukorlić je nedavno podneo ostavku na poziciju sandžačkog muftije i na predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima predvodiće izbornu listu Bošnjačke demokratske zajednice.

Exit mobile version