“Sve državne institucije, svi organi – vojska, policija, civilna zaštita, javna preduzeća, svi su na terenu i prati se situacija”, izjavila je ministarka prilikom obilaska brane Rzav kod Arilja. Kako se navodi u saopštenju, ministarka je rekla da je izuzetno važno što će ove godine radovi na izgradnji brane Svračkovo biti značajno intenzivirani i dodala da ne bi bilo ovolikih šteta od poplava da je ta brana bila ranije završena.
Ona je izjavila da je u ovoj godini opredeljeno znatno više sredstava za izgradnju brane i akumulacije nego u prethodnim godinama i da će u narednim danima započeti radovi na brani na kojoj će raditi više od stotinu radnika domaćih preduzeća. Srbija je za te namene izdvojila gotovo 473 miliona dinara, a oko 40 miliona dinara obezbedile su lokalne samouprave.
Ta brana, prema rečima Snežana Bogosavljević Bošković, biće važna i kao značajan izvor vode za snabdevanje oko 300.000 stanovnika grada Čačka i još četiri opštine, ali i za navodnjavanje u poljoprivredi i proizvodnju struje. “Od sutra će Komisije izaći na teren da evidentiraju štetu u poljoprivredi a država će učini sve što je u njenoj moći i maksimalno ćemo pomoći malinarima, kao i drugim poljoprivrednicima koji imaju štetu od poplava”, rekla je ona.

  
Prema proceni opštine Arilje, poplavom je zahvaćeno oko 600 hektara poljoprivrednog zemljišta. Direktor Republičke direkcije za vode Nataša Milić naglasila je da su preduzete sve neophodne preventivne mere za nadolazak najavljenih voda.
“Kako je danas tokom dana Hidrometeorološki zavod korigovao svoje prognoze, i kako se očekuju nešto manje količine vode od najavljenih, uz sve preduzete preventivne mere, ne očekujemo veće probleme u narednim satima i narednim danima”, izjavila je Nataša Milić.