Uskoro prvi kontigent tableta protiv korone u Srbiji

BEOGRAD – Prvi kontigent najnovijih lekova protiv korone stići će u Srbiju ovih dana, izjavila je danas v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić i naglasila da je to lek koji mora biti primenjen u prvih pet dana bolesti.

Srbija će dobiti sve potrebne količine lekova “molnupiravir i pakslovid”, rekla je Radojević Škodrić i upozorila da ta dva leka nisu namenjena mlađima od 18 godina, trudnicama i doiljama.

Prema njenim rečima, molnupiravir stiže u decembru, prvi kontigent od 12.000 doza, posle dve nedelje drugi, a potom će stizati i ostale dogovorene količine “molnupiravira” od 50.000 doza.

Kada budu potrošene postojeće količine, kako je navela, biće nabaljene i dodatne.

U prvom kvartalu stiže i 100.000 Fajzerovog pakslovida, rekla je ona i dodala da je svet zainteresovan i orjenitasn ka tim lekovima zato što su jednostavni za upotrebu, daju se u obliku tableta, čime će se rasteretiti bolnice.

“Oni sprečavaju težu fazu bolesti i smrtni ishod”, navela je Radojević Škodrić.

Lekovi, su kako kaže registovani za osobe starije od 18 godina, sa faktorima rizika, kao što su gojaznost, kardiovaskularna oboljenja, maligne bolesti ili neko drugo hronično oboljenje.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO