O izmenama Pravilnika o tehničkim pregledima vozila govori se već nekoliko godina unazad. Ovih dana Pravilnik je ponovo aktuelizovan i posle auto-škola najavljuje još jednu oblast koja će biti elektronski kontrolisana.

Nakon auto-škola na red su došle firme i agencije koje vrše tehnički pregled vozila. Novi Pravilnik o tehničkom pregledu, koji ima za cilj smanjenje malverzacija prilikom obavljanja pregleda automobila pre registracije, trebalo bi da stupi na snagu veoma brzo kažu u Agenciji za nbezbednost sao braćaja.

Glavna stavka ovog Pravilnika jeste uvođenje video-nadzora. Čitav proces tehničkog pregleda moći će da nadgleda policija. Ukoliko nema kamera ili nisu u funkciji neće biti ni tehničkog pregleda.

Dok se ne nabavi video-oprema vlasnici centara za tehnički pregled moraće da naprave dve fotografije automobila koji je na pregledu (jednu sa prednje i jednu sa zadnje strane) kako bi se sprečila registracija vozila koja nisu ni došla na tehnički pregled. Biće i izmena propisa koji se tiču kontole izduvih gasova jer su aktuelne na snazi još od 1982.godine.

Pretpostavlja se da će zbog ovih izmena i cena tehničkog pregleda porasti. Predložena minimalna cena za automobile je 2 500 dinara. Oni koji ne budu poštovali stavke iz novog Pravilnika rizikuju novčane kazne koje se kreću od 100 000 do 800 000 dinara za pravno lige a za fizičko lice koje nije savesno obavilo tehnički pregled kazna iznosi od 15 000 do 30 000 dinara.

izvor: rtvnp.rs