USAID ekonomski forum u Novom Pazaru

usaid ekonomski forum u np

USAID projekat održivog lokalnog razvoja u saradnji sa međuopštinskim partnerstvom predvođenim  Novim Pazarom,  organizovao je ekonomski forum na kome su  predstavnici   lokalnih samouprava  i  poslovne zajednice razgovarali o  aktivnostima  koje doprinose jačanju privatnog sektora i otvaranju  novih radnih mesta.


Područje međuopštinske saradnje je formirano u julu 2011. godine. Od posebnog značaja su četiri inicijative na kojima se posebno radilu u proteklom period. Od projekta međuopštinskog partnerstva zavisi puno toga i od posebnog je značaja za opšine Sandžaka.

“Danas imamo priliku da se upoznamo sa novim programom koji će USAID sprovoditi u Republici Srbiji sa posebnim osvrtom na gradove i opštine u Sandžaku, što nam je posebno drago. Drago nam je da  u i privrednici iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina bili prisutni i upoznali se sa novim programom”, kazao je pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, Faruk Suljević.

USAID-ov Projekat lokalnog održivog razvoja u velikoj meri doprinosi razvoju nedovoljno razvijenih područja.

“Otvaranje novih radnih mesta, to je gorući problem u svim opštinama u Sandžaku. Veoma je značajno da na ovom forumu sagledamo sve što se dešava u svetu, I da sprovedemo prakse koje su primenjene u zemljama EU”, kazao je predsednik opštine Sjenica, Hazbo Mujović.

Kroz ovaj projekat nastojimo doprineti rastu I jačanju lokalne ekonomije, kazao je predsednik opštine Tutin,  Šemsudin Kučević.

“Ono na čemu smo mi posebno insistirali je stvaranje klastera kome bi pružili podršku, nameštajcima odnosno svim vlasnicima malih I srednjih preduzeća u našem regionu”, kazao je predsednik opštine Tutin,  Šemsudin Kučević.

“Odabrani  programi će imati za cilj jačanje privrede regiona, privlačenje  investicija,  otvaranje novih radnih mesta, uspostavljanje saradnje između poslovne i akademske zajednice,  razvoj radne snage i njeno prilagođavanje potrebama lokalnog tržišta” rekao je Hauard Okman, direktor Projekta.

Na Forumu je bilo reči i o potencijalima  za ekonomski razvoj regiona i primerima programa koji doprinose rastu i jačanju lokalnih ekonomija. Predstavnici proizvođača nameštaje, obuće, tekstila i prerađivači mleka govorili su o trenutnom stanju sektora iz kojih dolaze, planovima za razvoj i osvajanje novih tržišta.

 

Izvor: RTV Novi Pazar

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO