Naslovna Featured Istaknuto Uručene nagrade mališanima, pobednicima konkursa BNV

Uručene nagrade mališanima, pobednicima konkursa BNV

urucene-nagrade-malisanima,-pobednicima-konkursa-bnv

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je organizovalo dodjelu nagrada po likovnom konkursu „Moja zastava, moj ponos“ koji je sproveden tokom mjeseca aprila, a povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Nagrade najboljima su uručili predsjednica BNV dr. Jasmina Curić, predsjednik Izvršnog odbora dr. Fahrudin Mavrić i predsjednik stručne komisije koja je nagradila najbolje, prof. Rešad Prtinac.  Najboljima na konkursu su uručene dvostrane table za crtanje, tableti, digitalni „piši-briši“ tableti, štafelaji te „satićI smartićI“.

Najviše od pristiglih radova za kategoriju pripremno predškolski uzrast je stiglo iz Dječijeg vrtića „Pčelica“ iz Novog Pazara, a najveći broj radova iz osnovnih škola pristigao je iz Osnovne škole „Ćamil Sijarić“ iz Novog Pazara. Bošnjačko nacionalno vijeće je odlučilo da ovim dvijema odgojno-obrazovnim ustanovama dodijeli zahvalnice i nagrade.  Direktorici predškolske ustanove „Mladost“ Sabini Hoćanin u okviru koje radi dječiji vrtić „Pčelica“ uručena je zahvalnica i montažna dječija kućica za igralište, a direktoru  OŠ “Ćamil Sijarić” Hajradinu Selimoviću laptop računar.

Predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je na dodjeli nagrada rekla da broj pristiglih radova, sadržaj radova govori o uspjehu Bošnjačkog nacionalnog vijeća a naročito o uspjehu nastave na bosanskom jeziku te da se naš narod, naša kultura i naš identitet nalaze u mnogo boljem položaju nego prije 30 godina i sama brojka od 17 hiljada djece koja pohađaju nastavu na bosanskom jeziku nam daje nadu da će naš narod imati mnogo lijepšu budućnost.

„Draga djeco koja ste danas sa nama, budite vrijedni, kreativni i pametni kao što ste bili do sada i imajte na umu da se danas nalazite u vašem drugom domu. Bošnjačko nacionalno vijeće je kuća za sve Bošnjake, kuća koja se stara o vašoj kulturi, tradiciji i o vašoj budućnosti.  Zahvalila bih se i učiteljima i odgajteljicama koje su uložile poseban trud kako bismo danas imali prilike da vidimo ovoliko lijepih i kreativnih radova.  Hvala vam još jednom na svemu što činite za nastavu na bosanskom jeziku u Sandžaku, hvala vam na svemu što činite za Bošnjake u Sandžaku.“ – rekla je dr. Curić.

Bošnjačko nacionalno vijeće, povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, raspisalo je likovni nagradni konkurs „Moja zastava, moj ponos“ za predškolce i učenike mlađih razreda u Sandžaku. Konkurs je raspisan u tri kategorije i to za predškolce, učenike prvog i drugog , te učenike trećeg i četvrtog razreda osnovne škole. Konkurs je trajao od 14. do 28. aprila ove godine. Na konkursu je pristiglo 797 radova.

Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjaci Sandžaka danas obilježavaju 11. maj – Dan zastave te 30 godina postojanja i rada BNV i 30 godina bošnjačke nacionalne zastave.  Bošnjačko nacionalno vijeće je osnovano 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka.

Exit mobile version