Urađena prva ugradnja mrežice u trbuh laparoskopskom tehnikom

Novi Pazar –

Na hiruškom odeljenju Ošte bolnice u Novom Pazaru urađena prva operacija primarne ventralne kile laparoskopskom tehnikom koja je odavno u većim kliničkim centrima Srbije trend.Od sada,pacijenti iz ovog kraja koji se moraju podvrgnuti ovom vidu operacije neće morati da putuju i do 600 kilometara i izlagati se dodatnim stresovima i troškovima već to mogu obaviti u Novom Pazaru. 

Beztenzione operativne tehnike veoma su unapredile hirurgiju kila. Savremeno lečenje, implantiranjem protetskih mrežica od novih biomaterijala, najčešće trajno rešava taj problem, kaže dr Slobodan Jovanović iz Centra za minimalnu invanzivnu hirurgiju KC u Nišu.

Dr Izet Tutić ,koji je bio na obuci za ovu vrstu operacije kod dr Jovanovića u niškom KC,je za sada jedini hirurg u Novom Pazaru koji  će ih izvoditi na zadovoljstvo svih pacijenata koji se moraju podvrgnuti ovom vidu lečenja i na taj način smanjiti dodatne stresove poput zakazivanja i čekanja na intervenciju u drugim KC Srbije,neće morati da putuju i samim tim se izlažu dodatnim troškovima.Prva operacija ovom tehnikom već je odrađena i to,kako kaže dr Tutić uspešno i bez komplikacija.

 

Ovaj vid operacije pacijentima daje mnoge benefite od kojih je najvažniji da oporavak traje manje od mesec dana nakon čega se mogu vratiti normalnim aktivnostima za razliku od uobičajene klasične hiruške intervencije gde oporavak traje i do šest meseci.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO