UPRKOS ZABRANI VRHOVNOG VODJE AHMADINEDZAD OBJAVIO KANDIDATURU ZA PREDSEDNIKA IRANA

Ahmadinežad je na konferenciji za novinare poslije predaje kandidature izjavio da su komentari vrhovnog lidera samo savjet

Bivši predsjednik Irana Mahmud Ahmadinežad objavio je kandidaturu za izbore za šefa države, koji će biti održani sljedećeg mjeseca, uprkos zabrani vrhovnog lidera zemlje ajatolaha Ali Hameneija.
Prema pisanju Guardiana, izborni zvaničnici su bili šokirani dok su jučer procesuisali dokumentaciju bivšeg predsjednika. Dopisnici su također ocijenili da će ova iznenadna odluka najvjerovatnije unijeti haos u izbornu trku na kojoj će, prema mišljenju mnogih, pobjedu odnijeti aktuelni predsjednik Hasan Rohani, umjereni lider koji je pregovarao sa svjetskim silama o nuklearnom sporazumu Irana.
Ahmadinežad je na ovaj način postao najistaknutiji iranski političar, budući da se usudio da prkosi željama vrhovnog lidera, koji ima posljednju riječ u odlučivanju o svim državnim pitanjima, ocjenjuje britanski list. Hamenei je prošle godine donio neuobičajenu odluku da otkrije javnosti da je rekao Ahmadinežadu da mu ne preporučuje da uđe u izbornu trku. “Neko me je posjetio i s obzirom na njegove interese i interese zemlje, rekao sam mu da ne treba da učestvuje u tome (na izborima). Nisam mu rekao da ne učestvuje, rekao sam mu da mu neću preporučiti da učestvuje”, objavljeno je 2016. na njegovom zvaničnom web-siteu.
Ahmadinežad je na konferenciji za novinare poslije predaje kandidature izjavio da su komentari vrhovnog lidera samo savjet. Prema pisanju Guardiana, iz Hameneijeve kancelarije nije bilo reakcije. Ahmadinežad je prethodno na konferenciji za novinare prošle nedjelje rekao da zvanično podržava kandidaturu svog bivšeg zamjenika Hamida Bageija i da ne planira da se lično kandiduje. Ahmadinežad je bio predsjednik države u dva navrata u periodu od 2005. do 2013. Prema iranskom zakonu, pravo na kandidaturu stiče po isteku četiri godine od povlačenja s predsjedničke funkcije, ali on i dalje važi za aktera koji izaziva podjele i među njegovim konzervativcima.
Ekonomija Irana je za vrijeme Ahmadinežadovog mandata bilježila velike gubitke zbog međunarodnih sankcija, koje su uvedene zbog sumnji Zapada da Teheran tajno proizvodi nuklearno oružje. Iran tvrdi da njegov nuklearni program služi isključivo za miroljubive svrhe. Predsjednički kandidat Hamid Bagei se izljubio sa svojim bivšim šefom Ahmadinežadom nakon što je predao kandidaturu za predsjedničku trku. Osim njegove kandidature, iznenađenje na izborima predstavlja i kandidatura Ebrahima Raizija, konzervativnog sveštenika koji je blizak Hameneiju.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO