Upoznajte prosjaka koji “zarađuje” 60.000 evra godišnje i živi u stanu koji vredi više od 300.000 evra VIDEO

prosjak

Britanac Sajmon Rajt (37) zaista nije čovek koji zabušava na svom radnom mestu. Od kuće odlazi u 9 ujutro, a vraća se najmanje 8 sati kasnije. Da bi ostvario godišnji prihod od oko 60.000 evra često “radi” i vikendom i prekovremeno – kao profesionalni prosjak u jednom on najimućnijih londonskih predgrađa, na prometnoj raskrsnici u blizini železničke stanice.

Za “posao” je dobro opremljen: odeća mu je pohabana, izgled oronuo, sa sobom vodi psa na povocu, i nosi natpis “BESKUĆNIK I GLADAN”, koji potkrepljuje time što sedi umotan u staru vreću za spavanje.

Nakon napornog dana, tokom kog zaradi 250 do 350 evra u gotovom novcu, Rajt se, međutim, vraća u svoj “socijalni” stan, vredan preko 300.000 evra, tako da zaista ne bi moglo da se kaže ni da je beskućnik ni da gladuje. Šta više, stan je dobio preko reda, u okviru inicijative gradonačelnika Londona Borisa Džonsona da se beskćnici sklone s ulica. Na veliku žalost svojih suseda, koji tvrde da od njega nemaju mira, jer se danonoćno opija, glasno pušta muziku i pravi buku u stanu, a kad mu neko prigovori, svađa se, psuje i vređa.

Mada mu trentno ne ide loše, Rajt je izvesno vreme zaista živeo na ulici, kao beskućnik i zavisnik od droge i alkohola, ali teško da bi se moglo reći da je razlog u tome što je sudbina bila surova prema njemu.

Naprotiv, odrastao je i porodici srednje klase, podizan je u skladu s uobičajenim građanskim vrednostima i dobio je dobro srednjoškolsko obrazovanje u crkvenoj školi. Negde na sredini tinejdžerskog uzrasta mamin “anđeo od deteta” se, međutim, pretvorio u problematičnog mladića, koji je počeo da se opija i drogira, a zatim i da skita i prosjači.

Majka Šaron, koja ga nije videla već šest godina i koja ima još dvoje dece, s tugom pokazuje njegove fotogafije iz detinjstva i kaže da su nekada bili “posebno bliski”. Kada su joj pokazali njegove sadašnje fotografije bila je zapanjena koliko je oronuo. Bez obzira na sve, nije ga lišila nasleđa, i kaže da bi uvek bila spremna da mu pomogen i da razgovara s njim, ali ne i da ga primi u svoj stan.

Za tim doduše, zaista nema ni potrebe: Sajmon Rajt i njegov pas imaju sasvim udoban dom, ali sa prihodima bi mogao početi da kuburi. Sud mu je, naime, nakon obelodanjivanja čitave priče izrekao dvogodišnju zabranu prosjačenja na gradskom području Londona, a ukoliko zabranu prekrši, preti mu do pet godina zatvora.

 

VIDEO> Sajmon Rajt, prosjak koji “zarađuje” 60.000 evra:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IoJsmEYpBgk

Izvor: Blic

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO