Naslovna Sandžak Novi Pazar Upis na Državnom univerzitetu počinje 21.juna

Upis na Državnom univerzitetu počinje 21.juna

Maturantima je do početka prijavljivanja za polaganje prijemnih ispita na fakultetima ostalo još nekoliko dana.  Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, predaja dokumenata počeće 21. juna, a u novoj generaciji ima mesta za preko hiljadu studenata.

Vlada Srbije usvojila je kvote za upis na budžetske studije, prema kojima će ove godine na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru moći da se upiše 755 brucoša, a uz njih će na samofinansiranju biti mesta za još 305 studenata.

Prema upisnom kalendaru, kandidati prijave podnose od 21. do 23. juna. Prijemne ispite budući brucoši polagaće 30. juna i 1. jula, dok će 5. jula biti objavljena konačna rang lista. Od 10. do 14. jula treba da se završi upis.

Jedno od glavnih pitanja za kandidate i njihove roditelje je – koliko košta školarina za samofinansirajuće studente. Školarina je ista kao i ranijih godina i zavisno od studijskog programa, iznosi 50.000, odnosno 60.000 dinara. Ono što je takođe nepromenjeno je i činjenica da su svi studijski programi akreditovani, a u odnosu na raniji period, promena ima kada je u pitanju njihov broj i struktura .

U skladu sa akcionim planom Vlade Srbije da se poveća broj studenata u oblasti informacionih tehnologija, Ministarstvo prosvete je  prihvatilo  predlog Državnog univerziteta  da se budžetske kvote na studijskim programima: Računarska tehnika i Matematika i informatika, povećaju. Ove godine uvode se i dva nova studijska programa: Poslovna informatika i Softversko inženjerstvo, gde će biti upisano po 40 budžetskih studenata.

Na jesen će, prema odluci Senata Državnog univerziteta, u Sjenici biti dislociran Departman za biotehničke nauke, gde će početi i nastava za brucoše  Agronomije i Prehrambene tehnologije. S obzorom da u Sjenici postoje  savremene labaratorije za analizu kvaliteta mleka, mlečnih proizvoda, mesa i mesnih proizvoda,  postoje svi neophodni uslovi za kvalitetnu nastavu. U skladu sa sporazumom Ministarstva prosvete, ove visokoškolske ustanove i opštine Sjenica, u tom gradu biće izgrađen objekat za potrebe Državnog univerziteta.

Izvor: DUNP

 https://www.youtube.com/watch?v=bZJ68tMvdEA
Exit mobile version